сряда, 30 април 2014 г.

работа 2014

Роденият в град Салерно Кафаро е с висше образование, профил комуникации, и от дълги години работи в Милано, където е директор маркетинг на фирма за облекло. През миналата година обаче фирмата му уволнява част от персонала и мести производството си в Източна Европа – практика, станала обичайна вече за много компании, които искат да спестят от разходите си. Кафаро остава без работа, но с наем, който трябва да плаща, както и ред други разноски. Оферти за други работни места няма. Джовани изпраща биографията си на поне 500 фирми. От 10 от тях получава отговор, но само 5 го викат на интервю. Никой не го наема на работа.

Въпреки това Джовани не пада духом. При поредното чакане на опашка в пощата му идва наум брилянтна идея – да превърне едно от най-омразните занимания за италианеца – чакането на опашка, в свой занаят. Според социологическо проучване загубването на работата и чакането на опашка са кошмар номер едно за италианеца. 
Джовани Кафаро с печатна реклама на предлаганите от него услуги

Джовани отпечатва 5000 бюлетини с координатите си и ги разпространява саморъчно из десетки пощенски офиси, банки, общински служби и супермаркети в Милано. Предлага измислената от него услуга – да взема номерче и да се реди на опашка на мястото на онзи, който няма нито време за губене, нито желание за това, в замяна на 10 евро. Започват да му се обаждат всякакви граждани, бизнесмени, търговци, за които висенето по опашки е загуба не само на време, а и на пари.

Така чакането на опашка от рано сутринта става новото препитание на Джовани Кафаро. Ако е късметлия, понякога

успява с

нареждането на

една и съща

опашка да

“обслужи” дори

двама или трима клиенти накуп. На всеки от клиентите си Джовани издава квитанция за извършената от него услуга.

Професионалистът на опашката, в какъвто се превръща 42-годишният италианец, популяризира услугата си и чрез фейсбук и става все по-популярен. Един ден с Джовани се свързва дори предприемач, на когото хрумва идеята да отвори сайт заедно с него. Идеята е чрез сайта изпълняването на поръчката “чакане на опашка” да се разшири и да се поверява на няколко души. Целта е в бъдеще подобни услуги да се предлагат и в много други градове, където бюрокрацията краде голям брой часове от времето за работа на обикновения данъкоплатец. 
Извеждането на куче на сутрешна разходка струва 10 евро. СНИМКИ: АРХИВ

Джовани е и в мрежата – на създадения от него сайт той е публикувал не само списъка с предлагани услуги за чакане на всевъзможни опашки, но и планината от публикации в медиите. Всеки желаещ може да се свърже с Джовани по телефона, чрез мейл, по фейсбук или туитър. Предвижда се в скоро време Джовани да предложи и еднодневно обучение за желаещи да станат чакащи по опашки като него.

Изобретателност не липсва и сред жителите на Рим. Вече съвсем не е рядкост в столичните паркове да се срещнат италианци, работещи като дог ситер, или хора, които наглеждат кучета. Извеждайки на разходка рано сутрин в парка по три кучета, занимаващият се с тази дейност печели по 10 евро от всеки собственик, който не разполага с време за това. Мнозина от упражняващите занаята дог ситер правят и втори тур към 9 часа, с други 2-3 кучета.


Има дори и сайтове, предлагащи услугата дог ситер – не само за извеждане на кучета на сутрешна разходка, а и за наглеждането им по време на сватбени тържества.

Срещу 30 евро

на ден кучето ви

може да отседне в дома на занимаващия се с наглеждане, ако вие пътувате. Други изобретателни италианци предлагат храна за кучета по домовете или от врата на врата.

Много от загубилите работата си във времената на криза италианци са били преди това не само служители или работници, а и директори. За да преживяват в новата ситуация, голяма част от тях превръщат хобито си в нов занаят.

Бивша банкова служителка започва да предлага на сладкарници направените от нея торти. Счетоводителка, загубила работата си, пък се превръща в бейби ситер. Медицински служител, останал без работно място, се превръща в готвач по домовете на повикване.

39-годишният Емилиано Фарес, бивш работник от киноиндустрията, открива мрежа “Съпруг, поправящ всичко”, чрез която с помощта на приятели предлага услугите си за поправяне на всичко възможно по домовете.

46-годишната Мариела, бивша секретарка в адвокатска кантора, също губи работата си и решава да превърне в свое препитание страстта си по естетиката. С тази цел предлага услугите си и по домовете.

По последни данни на Италианския статистически институт само за месец са се “изпарили” 55 хиляди работни места, а в рамките на година – 448 хиляди.

Според предвижданията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през 2014 г. се очаква безработицата на Ботуша да се увеличи до 12,6%. За сравнение – през май 2013 г. тя е била 12,2 на сто. През миналата година безработицата в Италия е нараснала с ритъм, по-висок от средноевропейския, и в момента е с 1% по-висока от средната за ЕС, за разлика от 2012 г., когато е била като средната в съюза. Особено тревожно е обаче положението сред младите. 35,3% от италианските младежи на възраст до 25 г. са без работа.Българка чака на опашки

Няма коментари:

Публикуване на коментар