понеделник, 14 април 2014 г.

измама 2014

Схемата е проста и ефективна. Тя е своеобразният отговор на измамниците на мерките на нотариусите срещу кражбите на имоти.
Мошениците използват вратичка в закона - че предварителните договори не се сключват в присъствието на двете страни пред нотариус, а после стават окончателни с молба до съда. Ето как се случва всичко: Крадците, описвани от жертвите като "приятни млади хора", набелязват самотен възрастен собственик на апартамент или къща. За предпочитане е той да няма преки наследници, а само далечни роднини.
Ние сме от общината
Измамниците отиват при него под различен претекст, но който им дава възможност да му дадат документи за подпис. Най-често се представят за служители на общината или представители на фондация, която обгрижва самотни хора. Винаги са добронамерени и предлагат нещо изгодно. Ако са "общински служители", казват, че си редовен платец и ще ти бъде издадена безплатно лична карта. Само трябва да подпишеш заявление, което вече е попълнено. Ако са от фондация, трябва да скрепите с документ "помощта" им.
Възрастните хора подписват и падат в капана, защото листът, който им поднасят, е предварителен договор за продажба на имота им. За него законът изисква само да е писмен, за разлика от същинския договор за продажба на недвижим имот, който се сключва пред нотариус. След като разполагат с изфабрикувания документ, измамниците само трябва да подадат молба до съда и да поискат той да обяви договора за окончателен.
Подписът е истински
Съдии признават, че веднага разбират, че пред очите им се разиграва измама. Страшното е, че често няма какво да направят. След като изненаданият възрастен или психичноболен човек заяви, че нищо не е подписвал, магистратите веднага назначават съдебно-почеркова експертиза.
Тя обаче доказва, че подписът под предварителния договор е автентичен. Съдии разказват, че понякога все пак се доказва кражба на подпис и така жертвата се спасява от измамния договор. Това може да стане например, ако експертиза установи, че страниците на фалшивия документ са от различна хартия и са напечатани от различни принтери и мастила.
Спасението, на което могат да се надяват падналите в капана на измамниците психичноболни, е да се докаже, че не са разбирали какво подписват, т.е., че има порок на волята и съдът да обяви договора за унищожаем. Но мошениците са толкова обиграни, че дори водят в съда психиатри, които свидетелстват, че по време на подписването са прегледали жертвата и тя е била вменяема.
Магистратите напомнят на близките на самотните възрастни хора, че техните баби и дядовци може да се оправят много добре във всекидневието си, но да са напълно неспособни да разберат сложна юридическа сделка и лесно да се хванат на измама. Затова те съветват никой да не подписва случайно поднесени му документи, без да ги е прочел, а ако не разбира какво пише на тях, да извика познат или роднина, който да ги погледне.
Двоен капан
Изфабрикуваните предварителни договори залагат и втори капан на жертвите си. 
Като неразделна част от тях се оформя разписка, че е платена част от цената на имота. Обичайно се дават 10-20% от сумата, но във фалшивите разписки се посочва, че измамените са получили почти цялата цена. Хората се кълнат, че не са взели нито лев, но мошениците водят в съда свидетели, които твърдят, че са занесли десетки хиляди левове на ръка в плик от супермаркет, например.
Уж платената цена по предварителния договор гарантира на престъпниците, че след като съдът го обяви за окончателен, ще вземат апетитен имот за смешна сума. Тази точка от фалшивия документ обаче е и основание, ако измамата катастрофира в съда, те да искат от жертвите си да им върнат тези никога недавани пари.
Подсигуряване с адвокат
Има и случаи, в които измамниците правят двойно подсигуряване. След като внесат в съда искането за обявяване на предварителния договор за окончателен, те изпращат адвокат, който твърди, че е нает от жертвата. Юристът е снабден с пълномощно с напълно автентичен на вид подпис. Ролята на този адвокат е веднага да се съгласи продажбата да бъде обявена за окончателна от името на нищо не подозиращия си “клиент”.
Прокурор Виктор Тарчев: Как да се пазим от жилищната мафия 
Практиката несъмнено доказва, че измамниците са едни от най-интелигентните престъпници - убедителни и достатъчно изобретателни, за да изградят “близки” отношения със самотни възрастни хора или пък с такива, страдащи от различни психични заболявания. Отношения дотолкова близки, че да склонят тези хора да им прехвърлят цялото си имущество безвъзмездно или на несъразмерно ниска цена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар