събота, 1 март 2014 г.

марс 2014

Името на българина Красимир Ангелов е на първо място в списъка с 62-ма кандидати от 17 държави, които са пресети да участват в едногодишна мисия, пресъздаваща условията на Марс. Полуфиналистите са избрани сред 200 кандидати да се включат в тренировъчен проект. От тях накрая ще останат шестима.
Избраните сега ще бъдат подложени на симулационни изпитания, все едно са на повърхността на Червената планета. Мисията “Марс едно” (Mars One) ще се проведе на безлюдния канадски остров Девън, където условията са толкова сурови, че наподобяват тези на Марс. На острова има кратер от метеорит, почти нулева растителност и цари свиреп студ. Единствените обитатели, които се мяркат от време на време, са белите мечки.
Красимир Ангелов е корабен инженер от Варна. Сред избраните има и жена на име Изабела Шопова от Австралия. Това всъщност е българска писателка, също от Варна. Тя е автор на книгата “На Изток - в Рая” и още две заглавия, публикувани на български език. Голямата  детска мечта била да стане космонавт. Ако преминат през изпитанията, Красимир и Изабела ще са сред четирима финалисти, определени да отлетят на Марс през 2022 г.

2025 г. след 210 дни пътуване: 4-ма живеят на Марс от -133 до +27°, посрещат смъртта си там

Мисията ще се финансира от спонсори, дарения и от продажбата на телевизионните права по излъчването ѝ.
Транспортът на първите четирима, които ще стъпят на Марс, ще струва 6 милиарда долара. Всеки следващ полет до Червената планета ще бъде 4 милиарда.
Очаква се обаче и над 4 милиарда зрители да гледат приземяването на живо, което гарантира огромни приходи, смятат организаторите.
Преди да започне първата мисия с пилот, ще се проведат проучвателни безпилотни мисии.
Когато през 2012 година проектът на Mars One бе представен, се появиха множество критики към него. Един от основните въпроси бе етичен - как ще се изпращат хора на Марс без връщане на Земята.

Mars One иска да достави на повърхността на планетата седем пратки преди кацането на първия екипаж. Ключовият въпрос е за предоставянето на кислород, вода и храна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар