сряда, 28 януари 2015 г.

емигрант германия 2015

Българите в Германия са над 180 хиляди. 56 на сто от тези хора имат работа, но в повечето случаи се трудят срещу твърде ниско заплащане. 

официално регистрираните в Германия български граждани станаха 181 520. Повече от половината (56%) от тези хора имат работа.
един български или румънски „гастарбайтер" на пълен работен ден взима средно 1 885 евро месечно, но върху тази сума плаща данъци и отчисления, които понякога надхвърлят 30%. Йобелиус смята, че това ниско заплащане се дължи включително и на факта, че част от българите и румънците в Германия полагат много по-нискоквалифициран труд спрямо равнището на своето образование и професионални умения. 26 процента от тези хора са с висше образование (средният процент за Германия е значително по-нисък), но едва 13 на сто имат работа, която изисква висше образование. Почти половината българи  в Германия упражняват труд, за който не се иска никакво образование.

Експлоатация и безправие
Работодателите често пъти нарушават трудовото и социалното право - тъкмо това е една от причините за лошото заплащане на българите

 Само за сравнение: в Германия минималното почасово възнаграждение възлиза на 8,50 евро, в Румъния - на 1,14 евро, а в България - на 1,04 евро. Средната заплата в България и в Румъния е около пет пъти по-ниска от тази в Германия, а в България покупателната способност е три пъти по-ниска от тази в Германия. 

money.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар