сряда, 28 януари 2015 г.

ТОП ПРОФЕСИИ 2015

5 % осигуряват заетостта и работните места на останалите 
Изисква се интелектуален  капацитет ,който при южните народи липсва . Пример за успели самостоятелно хора с висок умствен капацитет PewDiePie, Notch and Avicii all from Sweden.

Хиляди свободни работни места за ТИР-аджии и шофьори на автобуси седят незаети поради липса на интерес от безработните ,дори предлагат безплатен или разсрочено плащане на документите които не ви достигат 



ИТ специалисти
През последните 6 години заетостта спада с близо 13% средно за икономиката, като в повечето отрасли има спад.

Има, обаче, един сектор където броят на заетите се увеличава значително - с над 20% до близо 70 хиляди през третото тримесечие на 2014 година.

Не само че заетостта расте дори в криза, но и заплатите са високи. Всъщност, в сектора се отчитат най-високи заплати в България - по-високи от традиционно силни сектори като финанси, енергетика и добивна индустрия.




Медицина
Медицинските специалисти са една от най-конвертируемите ни специалности - не само че български лекари и медицински сестри масово си намират работа в Западна Европа, но и медицинските ни университети са първенци по привлечени чуждестранни студенти (около една трета от студентите в медицинските направления са чужденци).

Здравните специалности привличат и кандидат-студенти с най-високи оценки от дипломата (следвани от право и математика).

Според статистиката дори и в първите години след завършване на университет медицинските специалисти имат близо 100% реализация по специалността и практически нулева безработица (включително за направленията медицина, фармация, стоматология).

Завършилите медицина са сред най-високоплатените дори по официални данни - с изключение на стоматологията, където има голям дял на кешовите плащания и недекларирани приходи.



Предприемачи
В България липсват достатъчно предприемачи, особено във високотехнологични и експортни сектори.


Нишови специалности
Масовите и модни направления - икономика, администрация и управление, право - обучават близо 100 хиляди студенти, поради което има постоянно свръхпредлагане на кадри.
нишови специалности, в които учат много малко студенти (няколкостотин), чието търсене на пазара, обаче, е високо - например математика, физика, военно дело, металургия, добив на полезни изкопаеми. Дефицитността на подобни специалисти води до добра реализация, относително високи доходи и нисък риск от безработица.


Технологии
Според представително допитване до работодателите в България трите направления с най-високи очаквания за нарастване на нуждата от кадри през следващите 5 години са биотехнологии, хранителни технологии и химически технологии.

УЕБ КАФЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар