събота, 17 май 2014 г.

Хипотеза "Червената Царица"

когато икомомиката е в възход е лесно ,
когато е в криза и депресия се прилагат нетрадиционни методи като   

Хипотезата е формулирана през 1973 год. от Leigh Van Valen, като за основа има "Алиса в Огледалния свят", продължение на "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол.


Например зайците трябва да  бягат по-бързо от своите родители и лисици и трябва да  бягат по-бързо от своите предци, за да уловят зайците и да не умрат от глад. Друг пример: Пролетариат, който успява да спести пари за децата си, които престават да работят за децата на капиталистите. За да оцелеят капиталистите, трябва периодически да изземват спестяванията на пролетариата, посредством инфлация. 

Според "Надбягването-Червената Царица", организмите трябва постоянно да се изменят и адаптират, за да поддържат съществуванието си в биологичната среда, която постоянно еволюира заедно с тях. Тази хипотеза е наречена Red Queen Effect или Van Valen´s law. 


За да запазят децата нивото на своите родители, трябва образованието на всяко следващо поколение да се повишава паралелно на увеличаване на познанията на човечеството. В България след 1990 год. се забелязва обратна тенденция - образованието на децата се понижава, в сравнение с това на техните родители. 


За да запазят децата нивото на своите родители, трябва образованието на всяко следващо поколение да се повишава паралелно на увеличаване на познанията на човечеството. В България след 1990 год. се забелязва обратна тенденция - образованието на децата се понижава, в сравнение с това на техните родители. 

Увеличава се експоненциално и разликата в обществените блага, собственост на богатите и бедните държави: През 1820 година богатите държави са били три пъти по-богати от бедните държави. През 1950 година богатите държави са били 35 пъти по-богати от бедните държави. През 1990 година богатите държави са 74 пъти по-богати от бедните държави. 

Богатите държави не са забогатели от това, че са съградили блага, а от това, че са отнели благата на бедните държави, защото благата на Земята са константа - игра с константна сума. 

Отношенията богати-бедни, са както паразити-гостоприемници. За да оцелеят гостоприемниците, трябва да усъвършенстват отбранителните си способности срещу паразитите със същия темп, както паразитите усъвършенстват технологиите на паразитиране, за да могат и едните и другите да задържат завладяната екологична ниша - човешкото общество. 

За да оцелеят бедните, т.е. за да останат на същото ниво бедност, трябва да забогатяват със същия темп, както богатите забогатяват, както Алиса от приказката, трябва да бяга непрестанно, за да остане на същото място, а ако иска да се придвижи до друго място, трябва да тича два пъти по-бързо, от колкото възможностите ѝ позволяват. 

И бедните за да се отърват от експлоатацията на богатите, трябва да забогатяват два пъти по-бързо от богатите. В противен случай децата на бедните ще работят цял живот за децата на богатите, внуците на бедните ще работят цял живот за внуците на богатите и т.н. 

Това което не се удвоява на всеки 15 години е златото, нефта, земята и недвижимото имущество, поради което цената им непрекъснато расте. 


Ако един мъж на днешно време иска да запази социалния си статус, респективно да запази здраво семейство с любяща съпруга, трябва да удвоява богатството си минимум на всеки 15 години. 

eстествен отбор (приживяване на най-приспособените) - отборът, чрез който в природата се запазват полезните индивидуални различия или изменения, а се унищожават вредните. Дарвин доказва че дори потомството на една двойка полово размножаващи се организми не са съвсем еднакви по устройство, големина, окраска, поведение и т.н. организмите се изменят непрекъснато. От многото изменения природата запазва само тези, които дават известно предимство на притежаващите ги организми. Така след даден период от време вредните за индивидите и за вида белези изчезват, а полезните се подсилват. Например в древността жирафите не са били толкова високи, но тези които са били малко по-високи от другите са успявали да ядат повече листа и са се развивали по-добре. Тяхното поколение също е било по-високо и така жирафите са достигнали големината си днес. Дарвин доказва чрез опитите си че главния движещ фактор на еволюцията е естествения подбор. Той е сито, което отделя най-приспособените. Като частен случай на вътревидовия отбор Дарвин разглежда т.н. полов отбор. Той се наблюдава при мн.животни и е свързан с размножаването и с оставянето на поколение. Той е два вида в зависимост дали женския индивид е пасивен или активен. В първия случай по-силните мъжки остават потомство след борба. Във втория случай женската избира партньора си по красиво оперение, глас, танц. Естествения подбор е свързан с усъвършенстването на адаптацията на организмите, с развитието на различни приспособления. Приспособления даващи придимство за оцеляване са защитна окраска, придопридителна окраска и мимикрията.


Борба за съществуване организмите в природата непрекъснато се борят за пространство, храна, вода, светлина, убежище, брачен партньор. 


автор   Red Queen hypothesis

Няма коментари:

Публикуване на коментар