неделя, 28 юли 2013 г.

Kickstarter

Какво се случва със 123 хиляди долара, ако проект в Kickstarter бъде спрян

Проект на стойност 123 000 долара в Kickstarter беше изоставен. Става въпрос за обикновена настолна игра наречена The Doom That Came To Atlantic City. Най-лошото, е че потребителите, които са решили да подкрепят проекта останаха без пари и без игра. Общият брой на дарители е 1246, като трима от тях са дарили 1000 долара, а един е бил доста щедър и дал цели 2500 долара.

Ерик Шевалиер, авторът на проекта, сподели че проектът и работата по създаването на играта приключват.

“Всички възможни грешки бяха направени. Някои благодарение на ниския ми опит в публикуването на игри, а други заради лични конфликти, правни проблеми и технически усложнения. Всичко това можеше да бъде избегнато от някой с повече опит и очевидно аз не съм този човек,” сподели Ерик.

Голяма част от дарители са подали оплакване в Министерството на правосъдието в Орегон - щатът, където компанията на Ерик е базирана.

След това “създателят” на играта се опитал да успокои нещата. Той се е свързал с Министерството на правосъдието за да обясни ситуацията и за да съдейства за решение на проблема. Шевалиър също сподели, че иска да върне всичките пари, както и тези от предварителните поръчки на сайта на компанията. Но за сега няма ясен срок кога това ще се случи.

Това не е нещо ново в Kickstarter. През 2009-а година, Джош Диб, член на групата Animal Collective, събира 25 000 долара и никога не доставя обещаните материали, като книги и CD-та.

Всъщност Kickstarter имат механизми за гаранция, че създателите на проекта ще доставят обещаните услуги или продукти. Проблемът е, когато събраните пари надхвърлят сумата, която е нужна. В случая на Шевалиър, събраната сума е три пъти повече от нужната.

От Kickstarter заявяват, че това не е техен проблем. В условията на ползване е написано, че “авторите на проектите трябва да доставят обещаните услуги или продукти или да върнат парите на дарителите.”

Също така в условията пише, че дарителите могат да си искат парите, само в случай, че създателят не иска или не може да изпълни проекта, но от Kickstarter са се презастраховали с това, че “те не са задължени да се включват в споровете между потребителите или между потребителите и трети лица. Това включва и доставката на стоки и услуги, както и всички други срокове и гаранции.”

Изглежда, че дарителите на The Doom That Came To Atlantic City трябва да се оправят сами, а подаването на жалба до Министерството на правосъдието е бил единственият им ход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар