понеделник, 29 юли 2013 г.

бизнес с пиявици

Русия отглежда десет пъти повече пиявици, отколкото останалият свят. Повечето от тях растат в Международния център за медицинския пиявици в Уделная. Това учреждение съществува от 1937 година и произвежда по 3 милиона пиявици на година. Днес то се възползва от растящата популярност на терапията с пиявици, известна под името “хирудотерапия”. Миналата година Деми Мур говори за пречистващия ефект на пиявиците; всяка година Националната служба по здравеопазване на Великобритания купува 50 000 кръвопийци; през 2004 година американското Управление по контрол на хранителните продукти и лекарствата одобри хирудотерапията, тъй като тя се оказа ефективна при лечение на пациенти с присадена кожа.
Пиявиците се продават за около сто рубла едната (около три долара), а в Уделная на едро може да се купят и на половин цена.
Но въпреки всичко пиявиците не са красиви. Нито пък миришат добре. Миризмата в лабораторията в Центъра може да се опише като аромат на старо месо в мръсна тоалетна. Тази миризма се усеща отдалеч и на практика става непоносима, когато се приближиш към бурканите с пиявици, преливащи от отенъци на червеното и жълтото в зависимост от това, кога са ги хранили за последно. “Пиявиците отделят урина без да спират в продължение на три денонощия, след като ги нахраниш”, обяснява завеждащата лабораторията Елена Титова, която работи в Центъра от 25 години. “През цялото време трябва да чистиш бурканите, иначе животните ще се отровят от собствените си изпражнения.”

Другият компонент от вонята е кръвта. “Храним ги със сертифицирана кръв от бик, казва Никонов. А на националните празници им даваме да се почерпят с телешка кръв.” За Никонов, който е химик по образование, отглеждането на пиявици е изкуство. “На пръв поглед това е просто буркан с вода, но в него протичат милиони химически процеси.”
Преди продажбата, за да достигне пиявицата максимален ефект, не трябва да се храни три месеца.

Някои пиявици отиват за разработването на козметичните препарати на Никонов - от серията Bio Energy. Линията се произвежда в самия център, а най-скъпият продукт е крем, който забавя стареенето на кожата. Той се прави от изсушени новородени личинки и се продава по 47 000 рубли за 15 грама. Идеята за производство на козметика се появи след падането на комунизма, когато аптеките вече не бяха задължени да предлагат пиявици. “Нямахме пари и хората живееха по няколко месеца без заплати, разказва Никонов. Пиявиците бяха много и искахме да създадем нещо необичайно и доходоносно.” Никонов обяснява, че съдържащите се в пиявиците вещества, от които се правят кремовете, помагат да се подобри циркулацията на кислород, мазнини и протеини в кожата. По думите му всичко това води до подмладяването й.
Най-големият външен пазар за пиявиците на Центъра е Франция. Но Никонов твърди, че е много придирчив при избора на клиенти. “Не ни е все едно на кого продаваме продукцията си, казва той. Знам, че в някои държави хората слагат пиявици на гъските. Чакат, докато надебелеят от кръвта, а след това ги пекат като наденици. И това се смята за деликатес. Жал ми е за пиявиците. Не трябва да се използват по този начин.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар