събота, 21 ноември 2015 г.

успех 2015

Хората бленуват да бъдат успешни. Какво е успехът? Дори тълковният речник би могъл да ви отговори – осъществяването на желаните цели, сполука. А как да се постигне това?
Непрекъснатото саморазвитие е единственият правилен път, но е и път с множество отклонения, пресечки и светофари. Всеки човек сам избира накъде и кога да поеме. Дали при червена светлина просто да се откаже, или да изчака правилния момент за прогрес. Дали да премине през всяко достъпно кътче със знания, или да избере скоростната, но еднообразна магистрала.  


Нека вземем за пример хората на техническите науки – така наречените инженери. Това са личности, които трябва да запаметяват, но и да творят, да изчисляват, но и да тълкуват. Техният път към успеха е неравен и криволичещ, но със сигурност и вълнуващ. А за да достигат все по-близо и по-близо до финалната права, не бива да изпускат нито една възможност за придобиване на нови умения. Били те и извесните под названието Soft Skills – „меки умения“.


Комуникирането с хора, работата в екип, способността да се поставиш на мястото на събеседника си, да оставиш позитивно впечатление за себе си – това и още много са „меките умения“, с които всеки човек трябва да си борави, за да се сдобие с успех, в която и да е било професионална сфера. А „техничарите‘ нерядко ги пренебрегват.



Ако един софтуерен инженер умее да се изразява, много по-лесно би могъл да обясни на шефа си, който няма идея от програмиране, кое, как и защо би трябвало да изглежда, следователно и да извоюва зелена светлина за своите действия. Ако е способен да се постави на мястото на клиента си, далеч по-бързо и правилно би разбрал какво се иска от него. Ако се впише правилно сред колегите си и стане част от един здрав и способен екип, работата му би била в пъти по-лесна, удовлетворяваща и приятна.
До артилерията на Soft Skills често се прибягва дори и преди да е била дадена възможност за изявяване на техническите умения. Създаване на добро първо впечатление при интеврвю за работа, печелене на клиенти, презентиране на идеи – тук ораторското майсторство, активното слушане и езикът на тялото са това, което спечели симпатии и одобрение или пък точно обратното.
За да получите шанс да докажете професионализма си, за да жънете успех след успех в кариерата си, докато трупате знания в избраната от вас област, не забравяйте и необходимостта да бъдете успешни комуникатори.


Вижте повече: https://www.kaldata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар