събота, 7 ноември 2015 г.

2015

застаряващите европейци са притиснати между иновативните американци и ефективните азиатци“. Главните виновници за слабите резултати на Европа са добре известни: високи данъци, прекалено много и лоши наредби, липса на ключови пазари, както и високи публични разходи.


За да се финансират тези разходи, приходите трябва да бъдат повдигнати. Затова и Европа е наложила по-високи данъци върху труда.

Все пак сериозни европейски правителства като Ирландия и Полша вече са преодолели тези проблеми. В останалата част от ЕС трябва не само да следват този пример, те също така трябва да намалят постъпленията и осигуровките, както и да либерализират своите пазари на труда.

Основни икономически реформи се провеждат най-често след тежка криза, какъвто е примерът с Великобритания в края на 70-те години на миналия век и Швеция и Финландия в началото на 90-те. ЕС губи възможностите, които бяха предоставени с финансовата криза през 2008 г. и последвалата криза с еврото. Вместо да направят трудните промени, европейските политици решиха да натоварят икономиката с повече разходи и дългове.

ЕС ще продължи да потъва, докато не признае грешките си и не извърши реформите, от които се нуждае. Континентът трябва да се върне на пътя на растежа.


Превод: Росен Стойчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар