сряда, 15 юли 2015 г.

ГЪРЦИЯ

ЕК иска и България да участва финансово в спасяването на Гърция


 Ветото срещу заема може да бъде заобиколено чрез гласуване с квалифицирано мнозинство на едва 15 финансови министри, представляващи държави с 65% от общото население на Съюза, обясниха източници от Брюксел.
Камерън: Лондон няма да финансира страна от еврозоната

Великобритания не е член на зоната с единна европейска валута, която сега включва 19 страни. -- БЪЛГАРИЯ СЪЩО

Разширяването на Европейския съюз напомня разрастването на една империя и като всяка империя той винаги може да претопява тези, които е включил.

Строителите на нова Европа приеха Гърция набързо в ЕС /1981 г./, стремейки се да подкрепят нейната слаба демокрация след краха на военната хунта /1974 г./. Скоро тя бе последвана от Испания и Португалия. Всяка държава от бившия соцлагер с някакви работещи демократични институции, а понякога и без тях, получаваше входен билет. Амбициозният проект за създаване на валутен съюз между Франция и Германия беше разширен за сметка на понижаване на стандартите за членство, включвайки мнозинството държави от ЕС. Главното условие за членство в европейския клуб беше желанието да влезеш в него.

Европа през 21 век се различава от империите през 19 и 20 век. Традиционните империалисти не са се грижили за съгласието на тези, които са искали да колонизират.

Империите обикновено са загивали от преяждане: излишните териториални апетити са водели до бунтове сред населението на покрайнините, а след това от съмнения относно проекта в метрополията. Тези симптоми са напълно осезаеми и в днешна Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар