събота, 11 юли 2015 г.

КРИЗА ГЪРЦИЯ КИТАЙ 2015

Истинската криза се задава откъм Китай
гръцката криза ще ни се види бял кахър


Паралелите с 1929 г. са стряскащи. И в Китай, както навремето в САЩ, сривът идва след години неистов растеж, натрупване на небивало богатство и излишъци. Част от този растеж бе подхранен от кредитен бум. Както и през 20-те г., борсовият разцвет в Китай вървеше в тандем с надуването на спекулативен балон на имотния пазар.ече ѝ казват “Китайската 1929-а” - годината на най-ужасния борсов срив в историята и на икономическия колапс, известен в САЩ като Голямата депресия, пише в. “Дейли мейл”.

За дни китайските акции загубиха над 30% от стойността си, или над $ 2,4 трлн. - колкото брутния вътрешен продукт на Великобритания. 940 компании на борсата - над 1/3 от всички - се отписаха от двата основни китайски индекса. Инвеститорите продават всички акции, за които се намира купувач. За да овладеят паниката, властите забраниха на акционери да продават дяловете си, но без особен резултат. 

Макроикономическата картина също е подобна. И тогава, и сега в Китай огромни маси се стичат от селата в градовете, търсейки поминък в индустрията. За няколко десетилетия се развихри невиждано производство, което доведе до пренасищане, надхвърлящо търсенето в световен мащаб, да не говорим за това на вътрешния пазар.

Политиците са научили това-онова след 1929 г. Вече знаят, че истинските поражения при финансови кризи не идват от самите кризи, а от срива на банковия сектор. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар