неделя, 10 август 2014 г.

Схемата Понци

Класическият номер е кръстен на небезизвестния Чарлз Понци, който действал в началото на ХХ век. Измамникът обещава на инвеститорите голяма възвръщаемост, но вместо наистина да инвестира парите им, той ги взема за себе си и използва част от парите на новите инвеститори, за да плати на старите. Схемата действа, докато има нови “инвеститори”. Обикновено Понци схемите се сриват бързо, защото е нужно постоянно да се намират нови инвеститори.
Мадоф- може да остане в историята като човека, оглавил най-голямата измамна схема в САЩ
Мадоф е използвал умело регистрираната в Лондон семейна фирма, за да заблуди регулаторните органи и своите клиенти, че търгува с ценни книжа в Европа. Класическата измамна схема, която започва да функционира още през 80-те години, му позволява да прехвърли набраните във фонда средства към семейната фирма в Лондон под предлог, че извършва търговия с европейски ценни книжа.

Вместо действително да инвестира набраните средства, Мадоф прехвърля парите обратно към свои сметки в САЩ и ги използва за облагодетелстване на своето семейство и съдружници. С друга част от парите той покрива разходите за извършваната отделно търговия с ценни книжа в Ню Йорк и заплаща обещаната печалба на по-ранните клиенти.

По този начин схемата се поддържала сама с постъпленията от новите клиенти в продължение на години, като на пръв поглед изглеждало, че възвръщаемостта е реална и инвеститорите имат достъп до своите средства. За да привлича нови средства, Бърнард Мадоф е обещавал на потенциалните нови клиенти възръщаемост от 46% на година.

Извадки от изпратените до инвеститорите съобщения показват, че през ноември миналата година, малко преди неговия арест, във фонда на Мадоф е имало активи в размер на 64,8 млрд. долара. В действителност само малка част от тази сума е съществувала. Поради това обвинението променя размера на открадната сума на 65 млрд. долара. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар