четвъртък, 7 август 2014 г.

2014

държавен капитализъм. Този подход към икономиката обаче не е ограничен само до тях. Той се използва и от Емирствата край Персийския зали, както и от страни като Бразилия и Турция.

Днешният държавен капитализъм няма нищо общо със съветската епоха, когато армиите от бюрократи определяха безпощадни цели за фабрики, нямащи никакво отношение към пазарната действителност. Вместо това, сегашните държавни капиталисти следят глобалните лихвени проценти и индексите на финансовите инструменти, търсейки повече печалби с усърдие, на което биха завидели дори акулите от Goldman Sachs Group в Ню Йорк.

Нито Русия, нито Китай са социални държави, те вече са капиталистически държави. Оставили са марксистката идеология в полза на вярата в силата на пазара.

пазарна икономика всеки може да отвори каквото си иска ,например на малък площад в квартал на София може да има 4 еднакви магазина ,или 6 автосервиза ,15 фризьорски салона или 3 сервиза за мотоциклети ,никой нищо не регулира , пренасищане на пазара

за сравнение например в Финландия пак е пазарна икономика но да отидеш на автомонтьор записваш час за след 14 дена ,за зъболекар свободни часове има след 90 дни 
Покрай кризата с градушките в София свободни часове за монтаж на стъкла има за след 6 месеца  

Няма коментари:

Публикуване на коментар