четвъртък, 19 юни 2014 г.

2014

защо чуждите инвеститори не идват в страната ни, въпреки рекордно ниския за Европа корпоративен данък от 10%. Българският пазар е твърде малък, а заради негативните демографски тенденции и твърде безперспективен. 

В развитието на икономиката има два ключови момента. Първият е, когато брутният национален доход, разпределен на човек от населението, надхвърли границата на бедността, която условно може да се определи като 1 000 долара, претеглени през паритета на покупателната способност по цени от 2005 година. Тогава икономиката се превръща от аграрна в развиваща се.


Вторият момент е, когато брутният национален доход на човек скочи над границата от 10 000 долара и ако той продължи да расте и след това икономиката става развита. Това е пътят извървян от страни като Германия, САЩ и Япония.

Преминаването през тези два ключови момента от икономическото развитие обикновено е свързано с кризи и несигурност.


Има много примери, основно в Африка, от втората половина на XX в., как държави остават аграрни и не могат да влязат в пътя на индустриализацията. Това е капанът на ниските доходи.

Капанът, в който се намира България е на средните доходи. Когато брутният национален доход на човек надхвърли 10 000 долара, това обикновено означава, че в страната се е формирала средна класа, че делът на земеделието в икономиката е намалял за сметка на индустрията и че секторът на услугите расте и се развива с бързи темпове.


Капанът на средните доходи е много труден за прескачане. През 50-те и 60-те години на XX век той щраква и за редица страни в Южна Америка, нито една от които не успява да го прескочи
пише дарикфинанс





България и Румъния са с най-ниско потребление в ЕС
Това е следствия от масовата беднотия

Няма коментари:

Публикуване на коментар