петък, 22 април 2016 г.

2016

- Кои са бизнесите, които издържат българина сега?

- Първият отговор, който ми дойде наум, е “държавата”, като все по-значим фактор, издържащ пряко или косвено немалка част от българите - и то не само пенсионерите и социално слабите. Стряскащо е, защото държавата не е точно скроена да прави бизнес - тя събира и после разпределя парите на данъкоплатците. Превръщането на държавата в доминиращ фактор в икономиката, поне в български условия, не поражда очакване за конкурентна икономика, развиваща се по собствени, не по политически правила.

От секторите земеделието видимо се развива,натрупва стойност и поради европейските субсидии. Работещите за износ отрасли също изглеждат на плюс и с перспективи. Като цяло обаче една част от икономиката тича напред, друга се свива, трета живее чрез държавни/политически протекции и пари. Резултатът е нула на нула.


Част от трайно безработните са просто хора, които нямат образование и не умеят нищо. И наистина има дефицит на хора с определени професии и умения. Няма как да произвеждаме хиляди икономисти годишно, при нужда всъщност от хиляди ИТ професионалисти и инженери, и да нямаме този проблем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар