петък, 15 април 2016 г.

2016

Синът ми да стане адвокат

Ето, прекрасно момче на 18 години, умен и амбициозен абитуриент, но не знае какво иска. Като един запознат с живота български родител, ти обаче знаеш - ми как какво бе, адвокат! Адвокатите вземат много пари, чувал си някъде да казват, и познаваш съседа ти - Ковачев, който е нотариус и "найш кви пари прави, пък иначе по цял ден само едни печати удря". И тъй, нещастното ти дете се вслушва в съвета ти, без да подозира, че го чакат пет години къртовско четене на супер скучни неща, в конкуренция с още 500 души на година, и то само от Софийски университет, всички устремени да завършат проклетото право

А накрая идва голямата изненада - че пазарът на труда е съвсем преситен от към юристи и твоето синче едва сега разбира колко се е прецакало навремето да се вслуша в антикварните ти разбирания за живота. Добре, че с 6 месечни курсове може да станеш програмист... Като кажеш обаче на вашите, че би се пробвал, те са готови да отвърнат - "абе ти си завърши правото, диплома да имаш, не се занимавай с глупости..

Да си усвоя терасата

Седи човек, живее, пие и работи за 500 лв., когато изведнъж чува строителни звуци от комшията на горния етаж. Каква е тая работа! Усвоява си терасата тоя!

Лягаш да спиш - сън не те хваща. Сега, вие кажете, честно ли е да живеете на 63 квадрата, а той като я усвои да се шири на цели 65,5! Ето го най-българският червей - на завистта, който бавно си прокарва път към стомаха и те яде вече седмици наред. Няма как - ще се спестява, ще се викат майстори, ще усвоиш тераската и ти! Цяло лято го мислиш, на море не си ходил даже, че да събереш парички. И ето - накрая си готов. А постепенно нещо се е случило с целия вход...всички ходят угрижени и измъчени, яде ги и тях тоя червей. Минават година-две - и вашият прекрасен панелен блок вече стърчи на поляната със зазидани изходи към слънцето и въздуха, но пък всички сте си изнесли печката "Раховец" на усвоеното пространство. Няма къде да изпушиш една цигара, а с дрехите - гният и се сушат в хола - се гледате подозрително и си почти сигурен, че трудното ти дишане се дължи на влагата от изпаренията им. Но нищо. За пореден път не си останал назад в назадничавостта си.

3. Да си взема айфон

Едва ли в Силициевата долина подозират, че има една малка държавица на хиляди километри, която, макар и да не е изобщо най-важният им сегмент като пазар, е върл почитател на айфоните. И най-лошото че вече тъкмо си усвоил терасата, а вече мислиш за айфон - пък си пак с гореспоменатите 500 лв. Драмата на българина е сериозна: той е яростен консуматор, а в същото време е безкрайно беден човек, какво по-лошо от това? На тоя кръст седи разпънат вече 25 години преход и не е измислил изход, но е решил просто да си вземе шибаната айфон шестичка, пък каквото ще да става. Вярно, ползваш го само за това да си пуснеш Софи Маринова в Youtube, когато ти е тежко, и да проверяваш времето утре, понеже ще ходиш на вира да ловиш риба...няма значение, важното да е айфон! И тогава се почва с една лютеница, с един хляб и сирене, пък може и колицата да се продаде, и без това ти трябва нова, само и само лъскавото предметче да кацне в джоба. Ето го! И какъв ужас...тъкмо си му се радвал два месеца, когато на самият телефон, сърфирайки в нета, си прочел, че пускат на пазара следващия модел...

4. Да ида в Китен

Или на Приморско да кажем. Любимото място на хиляди българи, които с хиляди се събират на плажа и с хиляди слушат баса от заведенията, който бичи в самия пясък и като положиш морна главица на хавлията не можеш да избягаш от бийта на лятото! Съгласете е - много е готинко да разполагаш с един често оспорван от останалите квадрат пространство, в който постоянно леки запращания на пясък да пролазват по гърба ти като умрели мравчици. А после - ах колко е чудесно, да се нашибаш в едно заведение (онова на плажа) със същите хора, с които сте си мятали пясък през деня, че да ударите по две бири със смрадлива цаца, понеже за това сте мечтали цяла година ей! Жена ви пък нежно почесва с фини маникюри нефиния ви гръб, без да се усеща, че ви скубе косъмчетата, не се научи тая!

А накрая си купете магнитче с надпис "Китен" и си го залепете на хладилника - хехе, не го търсете в кухнята, та нали го изнесохме на усвоената тераса!

5. Да хвана бежанец

Това е отскоро. Тайно си го мечтаеш. Отстрелял си де що има животни по горите наоколо и вече я няма тръпката. Но по телевизията си ги гледал юнаците със свинските опашки и много, ама много ти се ще, да идеш да браниш "MAJKA BALGARJA"! Принципно я псуваш държавата по 100 пъти дневно, но щом безнаказано може да сбъднеш детската ти мечта - да станеш полицай, да биеш лошите - трябва да се пуснеш по границата. И без това свински опашчици ползваш за какви ли неща вкъщи и ако те оставят в дивата природа с тях ще си вдигнеш нова къща. "Ноу България! Търки, гоу бек!"

6. Да ревнеш с цял глас "Назад, назад, моме, Калино!"

Абсолютно. Или поне "Йовано, Йованке". Колкото и оскотял душевно човек да си, има едни песни дето разтърсват отруденото ти тяло и наливат със сълзи свикналите да се присвиват подозрително към всичко очи. Това са моменти на страхотно духовно просветление и вътрешно очистване. Мястото е ясно - на концерта на Слави, където, омаян от вездесъщата му харизма (начи, каквото и да ми разправят, Славиту си е номер едно!) си спрял да забелязваш например, че 90 % от работата я върши бенда. Ето те - изправил се балканский лев, целия си се разтреперал от тая песен и ти се струва, че душата ти ще излезе от тялото, за да се разпръсне над три морета. Катарзис! Накрая се прибираш вкъщи и разбираш, че дъщеря ти иска да стане певица. Абсолютно побесняваш - да ходи да се кълчи по заведенията, как пък не избра нещо нормално, счетоводителка или пък право дори - да не е по-глупава от сина на комшията?!

7. Да спечеля от лотарията

Долу-горе най-популярният план за забогатяване у нас. Преследва се със същото усърдие, с което в други държави градят кариери. Да работят, като ги боли главата! Тук всеки вторник се търка билетче, всяка сряда се пуска тото, а събота и неделя залагаш на мачове, понеже късметът не е безкрайно нисък шанс за успех в простичка математическа формула, а нещо супер лично и съдбовно, което има особено - че как иначе - отношение към теб. Няма как някой отгоре да не наблюдава безплодните ти усилия и накрая да не изпрати в изтерзания ти мозък онези шест числа или пък грандиозното печелившо билетче баш в този супермаркет, от който тъкмо си купи домашни пържени кюфтета.

8. Да стана чиновник

Абе нещо да е по-така, да не ме занимават много-много. Ако може да е скучно, рутинно, едно и също всеки ден и да не ми отнема много от силите. И да е от ония работи, да говоря по телефона и да пращам имейли, че после да разказвам на децата си, че много съм работил като млад и много съм говорил по телефона и много имейли съм изпратил! Другаде се гради кариера. Тук е "дай ми ти на мене службица", пък аз си знам как да се оправя.

9. Да ни оправи политик

Особено е: в този грамаден, побрал бая кофти неща човек, който до сега описваме, все пак проблясва детска надежда щом види нов политик с нови обещания. И лека полека, както тежко болен постепенно прохожда и се връща към живота. Той просто е една странна смесица между български мизантроп и български патриот и пак почва да вярва на следващия по реда си костюмиран и устремен към власт човек, току-що дарил го със смели обещания. Много добре! Понеже всичко иначе върви в един и същ омагьосан кръг - а така, спомняйки си кой точно през четири години те е излъгал, може да си построиш хронологична картина на живота ти.

10. Да се омъжа по сметка

Ами всъщност да. Разликата е, че в патриархалните времена мама и татко ти търсят богат жених, а сега си го търсиш сама. И както в бизнеса е трудно да натрупаш първия милион, големият зор сега е докато се тунинговаш чат-пат в началото. После всичко си идва на мястото. Но как и да бъде иначе - малко са поп фолк клиповете, в които Преслава и себеподобните й танцуват до нещо различно от ламборджини и се усукват до нещо по-малко замускулено от Фики Стораро. Лошото с чалгата е че се превръща в лайфстайл, или, както го казаха Ъпсурт навремето - "Животът ти е поп фолк". Толкоз!

ТАГОВЕ
10-те най окаяни мечтиКопирано от standartnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар