вторник, 12 април 2016 г.

ДИВИДЕНТ 2015 2016

Гено Тонев подрежда своя Топ 10 на дружествата с най-висока дивидентна доходност.

В низходящ ред това са Зенит Агрохолдинг, ЧЕЗ Разпределение, Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ, Адванс Терафонд АДСИЦ, Трансинвестмънт АДСИЦ, Проучване и добив на нефт и газ, привилегированите акции на София Комерс Заложни Къщи, Златен лев Холдинг, привилегированите акции на Химимпорт и Булленд Инвестмънтс АДСИЦ.

За да има съществена промяна в дивидентната политика на българските компании, е необходимо да се случи някое от следните условия: те да реализират значителни печалби или да разпределят вече натрупаните финансови резултати от последните години.


„Друг важен фактор срещу рязкото повишение на доходността от дивиденти ще стане необходимостта от инвестиции, тъй като най-добрите ни предприятия ще трябва да продължат с модернизацията на производствените си мощности, ако искат да увеличават производството и да са конкурентоспособни“, продължи той. „А колкото до разпределянето на вече натрупани печалби, както например стана с големия дивидент на ЧЕЗ Разпределение, подобни решения са епизодични и не са показателни за тенденцията.“

„Виждаме, че след обявяването на намерение за извънредни дивиденти при някои дружества, цените на акциите им поскъпват с приблизително сумата на дивидента, а след получаването на дивидент, цената на акциите спада с размера на дивидента“, заявява директорът на Конкорд Асет Мениджмънт.

„Често чакането на самия дивидент не си заслужава и е по-добре да се предприеме продажба на акции, след като извънредният дивидент е отразен в цената“,

http://www.investor.bg/analizi/361/a/kakvo-da-ochakvame-ot-dividentniia-sezon-na-bfb-194092/

Няма коментари:

Публикуване на коментар