сряда, 16 септември 2015 г.

ПЕЧЕЛИ ОТ

ВЕНДИНГ АВТОМАТ

Няколко хиляди са нелегалните машини
40 000 автомата за кафе и сладки конкурират заведенията
Автоматите за кафе, напитки, дребни закуски и фрешове у нас наближават 40 000 и вече успешно конкурират малките заведения, отчитат от Българската вендинг асоциация.
Според нейния председател Тодор Каназирев броят на заетите в сектора е над 5000. „Част от тях обаче предпочитат да заобиколят легализирането на бизнеса,
избягвайки регистрацията
в агенцията по храните и дори не помислят за касов апарат. В България има хиляди незнайни собственици с по 1-2 машини, занимават се с тях в свободното си време, никой не ги знае кои са и какво правят”, коментира той и допълни, че печалбите им не могат да се изчислят.
Първоначалната инвестиция за административни разходи покрай бизнеса достига до около триста лева, като регистрацията в Агенцията по храните е около 30 лева, отделно трябва да се предвидят и разходи за покупка и монтиране на касов апарат, за машината - според класа, са нужни между 3 и 15 хиляди лева. Постоянните разходи са за зареждането на машината, поддръжката й и плащането на наема. Най-масови у нас са автоматите за кафе, следвани от тези за дребни пакетирани закуски.

ПИШЕ МОНИТОР

Няма коментари:

Публикуване на коментар