вторник, 29 септември 2015 г.

2015 мигранти емигрант

Защо богатите икономики “повикаха” бежанци


29.09.2015 09:00; Емил Хърсев; 

А какви са икономическите ефекти на миграцията? Че увеличава брутния вътрешен продукт,
е съвършено сигурно. Повече хора произвеждат, пък и повече хора потребяват.

Друг е въпросът, че икономиката става по-конкурентоспособна и при равни други условия износът се увеличава. Има едно изчисление, че ако се свалят всички забрани и всеки може да ходи където си иска, брутният вътрешен продукт на света ще се удвои. Просто защото, ако хора, които например пасат патки в Африка, отидат да метат улиците на Берлин, това е много по-производително.


Или да вземем примерно чистенето на улици - дейност, която е субсидирана. На германец общината трябва да плати 3000 евро примерно, а един мигрант ще го върши за 1000 евро.Това е връзката с третия икономически аргумент в полза на  миграцията - тя
облекчава фиска, подпомага бюджетите. Германецът не може да слезе на нива на заплащане за неквалифицирана работа, на които ще отиде мигрантът.
Мога да твърдя, че мигрантите увеличават и предлагането на висококвалифициран труд. Не защото са, да речем, масово лекари и архитекти, а защото един лекар или архитект в Германия, ако трябва да си наеме германска помощница и ѝ плаща 3500 евро на месец, няма как да го направи. Но може да вземе мигрант да гледа децата, а самият той ще работи.Трето, средната възраст на тези, които мигрират, е много по-ниска от средната възраст на населението в приемащата държава. Тоест те по-дълго ще плащат осигуровки за пенсии, а не е ясно дали изобщо ще вземат пенсии. Това е ефект върху пенсионната система.

Има един по-невидим ефект - когато се увеличи миграцията, постепенно цената на труда в съответната страна пада Но не веднага. Средната заплата се запазва, защото мигрантите не се конкурират със заети за работните места.Не може да уволниш германци и да назначиш сирийци - ще те подгонят синдикати и т.н. Но в динамика стопанството на приемащата страна си променя структурата - тъй като вече има такъв евтин труд, се преминава от едни работни места към други, има условия за заместване на квалифицирания с неквалифициран труд.

Когато може да се намерят хора, които да вършат определена работа, ги наемаш, без да “търкаляш” изделията в съседни страни, за да извършваш някакви кооперирани производства или да аутсорсваш част от операциите навън.

Целият въпрос обаче е каква е цената на тази работна сила, която идва. Тук е обяснението защо бежанците не се задържат в България. У нас може да получат, да речем, 450 евро месечен доход, но може да го получат и в Сирия. За какво тогава е целият риск? Мигрантът няма интерес да се придвижва към такива нива на заплащане, каквито има в България и в съседния ни регион.

Затова за мен икономическото решение на проблема с миграцията не е да плащат за лагери да задържат мигранти, а в насочване на инвестиции и създаване на нови работни места в икономическата периферия. 



мнение Съмнителна е ползата от мигрирането в Европа ,като платиш наем и разходи ток ,парно ,вода ,нет ,кола ,образование ,транспорт ,тв ,храна ,развлечения ,дори и 2000 хиляди евро заплата да получаваш и да ти остане нещо настрана или да подобриш жизнения си статус .
Например човек който живее в столица със собствен апартамент и има ток,парно ,вода,нет ,тв ,дете ,кола ,домашен любимец,работа,храна, развлечения,фитнес ,футбол,алкохол ,цигари ,ходи с автомобил на работа ,няма кредити ,с депозити  ,ще снижи драстично стандарта си ако емигрира.
Трябва   да се лишиш от почти всичко и да живееш в малко жилище с много хора ,да живееш скотски ,за да спестиш нещо,услугите са прекалено скъпи зъболекарски,нет.Ако си от село и не притежаваш нищо или те преследват глоби кредитори е добре да емигрираш.

For $1,200 per month in San Francisco, you can rent a bunk bed in a shared room in a 25-person house

Няма коментари:

Публикуване на коментар