събота, 5 септември 2015 г.

КАК СЕ СТАВА БОГАТ 2015

Има няколко бързи начина човек да натрупа баснословно богатство. Такъв е например да си печата собствени пари или пък да организира финансова пирамида. Разбира се, те си имат и недостатъци и основният от тях е, че в най-добрия случай са на ръба на закона, ако не и отвъд него. Затова и като правило държавите чрез централните си банки са си запазили монопол и върху създаването на валути (официално) и върху пирамидите (без особено да го афишират).

В съвременния дигитален свят обаче границите често са доста размити. Трудно да се каже дали bitcoin и всичките нароили се около 400 виртуални валути реално са пари. А още по-трудно е да се каже кои сред хилядите компании, залагащи на мрежов маркетинг (multi level marketing - MLM) са нещо повече от прикрити Понци схеми.


Как се купува доверие
Основният начин да се контрират такива страхове е да се търси легитимация на стартиращата компания чрез всякакви външни канали. 

По-същественият риск от централизацията обаче е, че няма никаква гаранция, че самата компания и основателите няма просто в някакъв момент да изключат сървърите и да изчезнат, а клиентите им да останат само с едни презентационни материали. При bitcoin, където целият block chain е разпръснат, това е елиминирано като опасност и никой еднолично не може да я унищожи. Ако доверието в нея се разклати и търсенето намалее, цената може да се срути и да загубите много, но като крайно винаги ще си останете с вашата бройка електронни записчета, наречени bitcoin, и ще можете да ги търгувате. Докато при OneCoin това не е така


 При традиционните валути, а и при всички стоки или книжа, търговията се случва на пазара. Засега обаче единственото място, където се търгува OneCoin, е на собствената вътрешна платформа на компанията.

Бизнесът, изглежда, наистина е бумтящ, защото от началото на годината Ружа Игнатова придоби чрез дубайски компании две знакови сгради в центъра на София - ресторант "Крим" и къщата на някогашния кмет Димитър Моллов срещу Народното събрание за общо 9 млн. евро. Съдейки по представените документи в Търговския регистър - лична нейна собственост.

КАПИТАЛ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар