сряда, 16 септември 2015 г.

2015

За да не се стига изобщо до съдебни дела и излишно използване на време и пари в гонене на длъжници, съветът към фирмите и гражданите е да проучват добре с кого сключват договор. Първо, може да поговорите с хора, които вече работят с въпросната компания или физическо лице, а за по-сигурно се прави справка в регистъра на Камарата на ЧСИ. От регистъра на камарата може да получите информация дали срещу физическо или юридическо лице има изпълнителни дела и ако има – това е сигнал, че много вероятно нещо не е наред. Справката обаче е само за делата, които текат в момента, а стари, но вече погасени вземания не се отразяват. По думите на Дичев така се стимулират длъжниците да плащат и да не остават с висящи дела.

Ако разширите малко обхвата, справки може да си правите за всеки, с когото смятате да имате бизнес или други отношение. Проверка в регистъра може да ви направи всеки ЧСИ, а цената й е 12 лв. Всички банки работят с този регистър, което значи, че няма да пропуснете информация за някой необслужван кредит.

От НАП напомнят, че невнасянето на просрочени задължения в 14-дневен срок, след телефонен разговор с публичен изпълнител, води до принудително събиране на дълговете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар