събота, 16 май 2015 г.

2015 БОГАТ БЕДЕН

От най-лошото гето до третия най-богат човек в САЩ
Като дете приемният баща на Лари Елисън му повтарял непрекъснато, че не става за нищо, пише Fortune. Днес Forbes оценява състоянието на Елисън на 54 млрд. долара, което го прави третият най-богат човек в САЩ. Преди да основе софтуерната компания Oracle, на която дължи състоянието си, Елисън израства в работническо семейство на еврейски емигранти в Чикаго.

"Израснах в южната част на Чикаго," споделя Елисън. "Спомням си, че едно списание го нарече най-старото и най-лошото черно гето в САЩ." Когато Елисън се ражда през 1944 г., неговата майка няма сключен брак. Тя го дава на роднини, които го отглеждат, а Елисън никога не е виждал биологичния си баща.


Той се отказва от висшето си образование на два пъти – първо от Университет на Илинойс, след това от Университет на Чикаго и се мести в Калифорния, където работи странни неща. 

"Никога не съм изучавал компютърни науки през живота си. Получих работа като програмист и бях до голяма степен самоук. Просто взех един учебник и започнах да програмирам." Когато Елисън започва да работи като програмист в Ampex Corporation, едно от задълженията му в компанията било да създаде база данни за ЦРУ, пише Business Insider. 

През 1977 г. той и двама негови колеги напускат Ampex, за да създадат собствена компания за управление на база данни. Знаейки, че никой не би рискувал с чисто нов продукт, Елисън и неговите съоснователи избират да не дадат на първия си продукт името "Version 1.0." "Най-първата версия на техния продукт се казвала Oracle Version 2," признава той през миналата година. Идеята им сработва. Първият клиент на Oracle е голям - ЦРУ. Техният продукт по-късно става най-популярната база данни, продавана някога. Този успех се отплаща на Елисън, като според Wall Street Journal, той е най-високо платеният главен изпълнителен директор в САЩ преди да напусне поста през 2014 г. Да стане милиардер обаче никога не е било негова цел, споделя Елисън. "Когато основах Oracle, това, което исках, е да създам среда, в която работата да ми носи удоволствие. Това бе основната ми цел. Разбира се, че исках да си изкарвам прехраната. Никога обаче не съм очаквал да стана богат, определено не и толкова богат." Сега 70-годишният Елисън има начин на живот, за който само е можел да си мечтае, докато растял в работническо семейство в Чикаго. 

 Не само, че не вярвах, когато бях на 14 г., но и сега, като се огледам, си казвам, че това сигурно е някакъв сън." Елисън колекционира коли и частни самолети и има собствен отбор по ветроходство, който участва в популярното състезание America's Cup. Неговият невероятен имотен портфейл включва частен голф клуб в Калифорния; имение за 70 млн. долара в Силициевата долина; бившият летен дом на фамилията Астор в Нюпорт, Роуд Айлънд; имение в Киото, Япония; както и хавайския остров Ланай. Тъй като Елисън обича баскетбола, той има баскетболни игрища на най-малко две от своите яхти. Досега Елисън също така е раздал стотици милиони долари за благотворителност и по-конкретно за проучвания в медицинската сфера и в образованието. Той също така твърди, че планира да дари милиарди. Днес със сигурност може да се твърди, че Лари Елисън опровергава приемния си баща. 

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Ot-naj-loshoto-geto-do-tretiya-naj-bogat-chovek-v-SASHT/nid-138413.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар