събота, 16 май 2015 г.

Мизерията трудно се понася без алкохол 2015

В природния свят животните са достатъчно добре съоръжени с нагон за оцеляване - нападат, бягат, възпроизвеждат се. Ако обаче си човек и имаш на разположение нещо повече от нокти, зъби, човка и т.н., например автомобил с мощен двигател, се налага да се научиш как да го владееш, но преди това да се научиш да владееш себе си. Постиженията на технологията увеличават многократно въможностите на човека както да създава, така и да руши, и се превръщат в основен източник на рискове в модерния свят. Тези рискове могат да бъдат поставени под контрол само като бъде култивирана и социализирана първичната природа на човека. Достъпът до технологиите без необходимата цивилизованост е равносилен на катастрофа - имаме мощни коли, но не спазваме правилника за движение и започваме да се самоунищожаваме.


По непроверени данни във всеки вход на панелното гето живее поне един алкохолик, във всеки блок - поне едни наркоман, а често и по някой дилър. Злоупотребата с упойващи вещества е компенсация на социалния провал - тя предлага измамното усещане, че контролираш обстоятелствата на живота. В нормалния случай човек постига това през образование, трудова реализация, социално участие, предприемачество, себеразвитие 

В България най-добре социализираният наркотик е алкохолът. Той е евтин и достъпен, продава се навсякъде, всеки може да си го произведе. В едно красиво балканско село, в което почти не срещнах трезвен човек, откровено споделиха: „Ние тука без ракията сме умрели“. Действително, алкохолът притъпява болката и помага да понесеш безизходицата и мизерията на живота.

 Каква е основната характеристика на гетото?
- Основна характеристика на гетото е безвремието, липсата на перспектива за развитие и проект за бъдеще. Модерният човек е същество, което организара живота си във времето и колкото по-дълга перспектива поддържа, толкова по-успешен е в социално, икономическо и културно отношение. За разлика от високите и средните класи, които мислят за поколения напред, като инвестират в образованието на децата, в развитието на бизнеса, общността и пр., обитателите на гетата са се предали и са му отпуснали края. Бедността, безработицата, неграмотността, престъпността и битовата мизерия са както причина, така и следствие от тази житейска капитулация - това е омагьосаният кръг на социалния провал. Гетото е преди всичко място, където хората живеят в настоящето, ден за ден, не се опитват да управляват и планират живота си, защото са приели, че нищо не зависи от тях.

Доцент Харалан Александров е роден през 1967 г. в София.
Завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски", след това специализира социална антропология. Има защитена докторска степен по антропология в България и по организационни изследвания във Великобритания. Преподавател в НБУ.

ПИШЕ ТРУД

Няма коментари:

Публикуване на коментар