сряда, 3 април 2013 г.


Продажбата на музика "втора ръка" е призната за незаконна в САЩ

ReDigi нарича себе си "първият в света онлайн магазин за музика втора ръка". Чрез услугата могат да бъдат препродавани музикални файлове, предварително закупени легално в други магазини - например, от iTunes. Цената на песните "втора ръка" е значително по-ниска, отколкото първоначалната.
услугата се позовава на доктрината на първата продажба, съгласно която след продажбата на защитени произведения, закриляни от закона за авторското право новият собственик може да използва придобития екземпляр по свое усмотрение.
Притежателите на авторски права, разбира се, са на обратното мнение. Capitol Records заявява, че всеки път при качването на файла на сървъра на ReDigi се създава негово копие, което е в нарушение със закона за авторското право и сродните му права. С други думи, действията на ReDigi трябва да се разглеждат като съучастие и подпомагане на пиратството.
В решението си съдия Ричард Съливан подкрепи правообладателите. Според решението, препродажбата на файлове, закупени чрез услуги като iTunes, е аналогична на нарушението на авторските права. В бъдеще съдът трябва да оцени щетите и да реши дали услугата ReDigi да бъде закрита.
От ReDigi отбелязват, че присъдата засяга само оригиналната технология за препродажба на файлове (ReDigi 1.0) и не касае по-късните и реализации. Затова засега услугата ще продължи да работи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар