сряда, 24 април 2013 г.


Google купува новинарския стартъп Wavii за над 30 милиона щатски долара

Google завърши преговорите по закупуването на онлайн-услугата за персонализирани новини Wavii, съобщи TechCrunch. Интернет-услугата Wavii автоматично подбира и представя новини на естествен език.

За стартъпа от Сиатъл се бориха Apple и Google. В крайна сметка, екипът от 25 души на Wavii се прехвърля в подразделението на Google, работещо по проекта Knowledge Graph.

Wavii е основана през 2009 година в Сиатъл, а дейността и се състои в търсенето и събирането на Интернет-новини, обединението им в общи теми с кратки описания на естествен човешки език и препратки към оригиналните материали. Финансира се от Felicis Investments, SV Angel, CrunchFund, Mitch Kapor, Max Levchin и други.

Стартъпът е основан от бившият служител на Microsoft Адриан Аун (Adrian Aoun), който е разработил технологията на базата на познанията, получени от неговия баща - ученик на професора по лингвистика в Масачузетския технолигичен институт (MIT) Аврам Ноам Хомски.

Наскоро, компанията Yahoo погълна подобния стартъп Summly. Но както отбелязват от Business Insider, Wavii е интересен със своята технология за обработка на естествения човешки език.

Няма коментари:

Публикуване на коментар