петък, 5 април 2013 г.


Кения използва система наречена M-Pesa, управлявана от компания с името Safaricom. Почти всяка покупка в тази страна, от битови сметки до храни, се заплаща с мобилен телефон.
Как икономическа и технологическа суперсила като Съединените американски щати е надмината в тази категория на технологиите от източноафриканска нация с малко население и ограничено технологическо развитие?

M-Pesa

В Найроби, Кения, всички плащат чрез телефоните си.
M-Pesa е услуга за мобилен портфейл, предоставена от базираните в Кения компании Safaricom и по-малкият и партньор Vodacom. Системата позволява на всеки абонат с мобилен телефон да депозира, тегли и плаща със средства чрез телефона си.
Основният принос на системата M-Pesa е простотата й. Парите се съхраняват в M-Pesa сметка, вместо да се депозират в банка. И се прехвърлят чрез текстово съобщение. И така потребителите дават парите си в брой на оторизиран M-Pesa доставчик и парите им се появяват в тяхната онлайн сметка. След това, когато искат да си купят храна, да плащат заеми, да изпращат пари на семейство или близки, или да си плащат сметките, те просто изпращат съответната сума пари чрез текстово съобщение.
Поддържащата инфраструктура на системата M-Pesa се състои от малки магазинчета, които позволяват на хората да депозират пари в брой в своите M-Pesa сметки.
Системата е толкова полезна и популярна, че се разпространява към Танзания, Афганистан, Южна Африка, Индия и Египет.
Изчислено е, че около половината от транзакциите чрез мобилни портфейли в света се случват чрез M-Pesa. Кения е номер едно в света по използването на мобилни портфейли и изнася тази услуга и в чужбина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар