неделя, 7 април 2013 г.

бизнес

Google купи сайт за сравняване на цени за $60 млн
Google ще купува приложението WhatsApp 

Приложението за съобщения WhatsApp се намира във фаза на преговори с Google и може да се окаже следващата придобивка на компанията.Според вътрешен източник осъществяването на сделката е започнало преди четири или пет седмици, но не може да приключи, защото WhatsApp преговарят за цената – засега близо 1 млрд. долара.

От известно време насам се разпространява и друг слух – WhatsApp ще бъде следващата милиардна придобивка на Facebook. През 2012 г. това беше придобиването на социалната мрежа за споделяне на снимки Instragram, което се оказа повече от успешно. Та, защо не следващото да бъде приложение за съобщения?Защо WhatsApp е толкова желана придобивка?
Приложението е достъпно в над 100 държави и 750 мобилни мрежи. За да си представите по-добре – в новогодишната нощ, 2012 г. 18 млрд. съобщения са били изпратени за 1 ден.

Но по-важното е, че WhatsApp има интересна схема за осигуряване на приходи. Приложението е безплатно и това е повече от прекрасно за потребителите, но печалбите, които платформата генерира от партньорствата си с мобилните оператори възлиза на близо 100 млн. долара годишно, по данни на digitaltrends.com. Каквото и да прави приложението, резултатите са налице.
Viber-Use your phone to send free text and photo messages to other Viber users, anywhere and to any device on the fly!


Интересното тепърва предстои. Да видим кой от двата гиганта – Google или Facebook – ще надделее.

Няма коментари:

Публикуване на коментар