понеделник, 20 юни 2016 г.

БИЗНЕС ФИНАНСИРАНЕ

Софтгруп" получи 2 млн. лв. финансиране за развитие извън БългарияВложението е на новосъздадената компания за рискови инвестиции "Армада кепитъл"

Българската софтуерна компания "Софтгруп", която развива система за сериализация на лекарства по новите изисквания на ЕК, получи 2 млн. лв. инвестиция. Свежият капитал идва от новата инвестиционна група "Армада кепитъл" и ще бъде използван за разширение на фирмата и създаване на партньорства със съседни държави, каза за "Капитал Daily" oснователят на ИТ компанията Венелин Димитров.

До 9 февруари 2019 г. всички европейски производители на лекарствени продукти трябва да въведат система, чрез която всяка опаковка получава собствен уникален сериен номер. Това е една от мерките на Европейската комисия (ЕК) срещу фалшифициране на лекарства. Прогнозната стойност на инвестициите в такива системи е около 2 млрд. долара,

Пътят на софийската софтуерна фирма "Софтгруп" вече няколко години се пресича с този на фарма бизнеса. Още преди да въвеждането на новите регулации, през 2010 г. компанията прави първите си стъпки в лекарствената индустрия, като почти по случайност попада в "Актавис".

По това време Димитров прави системи за съвсем друг бранш - зърнопроизводството, и попада в "Актавис" в Дупница почти случайно чрез свой познат. През следващите години компанията влиза при пакетажните линии в още няколко цеха - ботевградската "Джи И фармасютикълс", троянското производство на "Актавис", "МС фарма" и "Антибиотик - Разград". Преди около три години Димитров вече има достатъчно впечатления от фармацевтичния сектор и е наясно точно от какво ще се нуждаят производителите много скоро. Така през 2013 г. компанията започва работа по новия си продукт – софтуер за сериализация на лекарства, който впоследствие е допълнен и от хардуерен модул. 

Днес компанията вече има 20 разработчици и годишен оборот от 1.75 млн. лв. за 2015 г. и планира да продължи разрастването на екипа си с около 30% до края на годината. Идеята на Димитров е с новата инвестиция да наеме и още хора, които да управляват партньорствата в съседните държави - Гърция, Румъния, Хърватия, както и другите приоритетни за компанията пазари в Саудитска Арабия и Иран. В момента "Софтгруп" води преговори с потенциални клиенти в Гърция и Хърватия и очаква поне шест сделки извън страната до края на годината и една на местния пазар още този месец.

КАПИТАЛ

Няма коментари:

Публикуване на коментар