сряда, 15 юни 2016 г.

бизнес

Най-мекият начин да бъде казано е, че мутрите се чувстват много добре в България. Като хотелиери, ресторантьори, туроператори, собственици на таксиметрови фирми, концесионери, получатели на обществени поръчки или легализирани под формата на десетки фирми за охранителна дейност, продават "спокойствие". Разбира се, не всички хора в тези сектори са свързани с мутрите - но знаят добре, че е разумно да се съобразяват с тях.

Моделът "Слънчев бряг" е класическа реплика на циганските гета. Държавата делегира с мълчаливо съгласие властта на някоя мутра/барон, срещу което получава приходи – и не точно в хазната. Ангажиментът на мутрите/бароните - да поддържат някакъв ред на отдадената територия, не е задължително да е съвсем законен, важното е да не се вдига излишен шум. За да не изплашим туристите/съседите.

Правилата на такива територии са прости:
Ако искаш да продаваш дюнер на ъгъла, трябва да питаш тях.
Ако искаш да возиш на тройни цени с таксито си пияни туристи, трябва да се отчиташ на тях.
Ако искаш да доставяш забъркан неизвестно къде алкохол в комплексите, трябва да те препоръча някой от тях.
Ако искаш да не ти запалят ресторанта, трябва да си купиш срещу сериозна сума паникбутон точно от тях.
Ако клиентите ти започнат да чупят, не се обаждаш на 112, а натискаш този паникбутон.
Ако искаш да си изясниш всичко, трябва да видиш онзи все още несъборен хотел върху пясъка на плажа в Слънчев бряг, който бе построен от един от тях.

Подобни гета са навсякъде. Опитайте се да минете по тротоара пред някое от любимите им заведения в София - инстинктивно ще заобиколите чернодрешковците със слушалки в ушите и ще слезете на платното, където лимузините им са паркирани на три редици. Следващия път просто ще изберете друг маршрут.

Така отстъпваме територия след територия. Това ни е проблемът, а не конкретната причина за "свадата" в Слънчев бряг, където сега институциите разкриват неиздадени касови бележки, докато цяла България търси на живо в национален ефир яйцата в майонезата.
Коментар+

Защото има мазохисти

От коментар в сайта politikata.net

По морето места за паркиране няма или са скъпоплатени. Или върху свободните места за паркиране има 10 литрови туби с вода, които указват, че мястото не е за теб, освен ако не искаш да намериш гумите си нарязани, а чистачките и огледалата счупени.

капитал

Няма коментари:

Публикуване на коментар