вторник, 14 юни 2016 г.

бизнес линкедин

Microsoft ще придобие LinkedIn в сделка за 26.2 млрд. долара, съобщи софтуерният гигант. Договорената цена е 196 долара на акция на бизнес мрежата, около 50% над стойността на акциите й в петък. Досегашният изпълнителен директор на LinkedIn Джеф Уайнър остава начело, а председателят на борда на директорите Рейд Хофман, който е и сред големите акционери, обяви подкрепата си за сделката.

Придобиването ще бъде извършено чрез парична сделка, а не чрез обмен на акции, посочи купувачът в официалното си изявление. Microsoft ще финансира сделката с емисия на нов дълг.

Но какво получава софтуерният гигант за парите си? LinkedIn е най-голямата социална мрежа за професионалисти с 433 млн. потребители, които през последната година са нараснали над 19%. Сделката оценява всеки от тях на 60 долара. Също така компанията има силно присъствие на мобилния пазар, като 60% от клиентите я използват на преносимите си устройства. Приходите на LinkedIn растат през последните години, но социалната мрежа е на загуба за 2015 г. от 166 млн. долара

През 2015 г. акциите на LinkedIn се търгуваха на ниво от над 270 долара, но се сринаха с 44% през февруари т.г. Тогава фирмата отчете загуба за четвъртото си тримесечие и прогнозира по-слаб растеж през 2016 г.

"LinkedIn е страхотен бизнес, макар и да се срина през февруари. Става въпрос за премиум компания на премиум цена", коментира пред Reuters Айвън Файнсет, анализатор в Tigress Financial Partners.

В писмо до служителите на Microsoft изпълнителният директор Сатя Надела казва, че придобиването ще стимулира растежа както на LinkedIn, така услугите на гиганта Office 365 и Dynamics. Ясно е, че гигантът ще се опита да продава софтуер и услуги на 430 млн. потребители на бизнес социалната мрежа. Но дори и така трудно ще възстанови паричния поток на LinkedIn, особено при години на загуба като 2015 г. В същото време има и по-оптимистични прогнози: някои анализатори очакват EBITDA на LinkedIn да нарасне четворно до 1 млрд. долара през 2016 г.

Но дори и при такива резултати Microsoft плаща много за компанията - около 26 пъти EBITDA, което е над средната стойност на сделките с участието на софтуерни и интернет компании над 5 млрд. долара през последното десетилетие, коментира Bloomberg. В същото време Microsoft разполага с достатъчно свободни парични средства. По данни на Moody’s към края на 2015 г. гигантът е имал кешови резерви от 102.6 млрд. долара.

Оперативната печалба (EBITDA) е важен компонент за всяка бизнес организация. Терминът идва от английски език и значи “Earnings Before Interests Taxes Depreciation & Amortization).  Директен превод гласи: приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация. Този параметър е важен за бизнеса, предвид факта, че стойността на който и да е бизнес (компания) се изчислява на база N пъти годишната оперативната печалба, като коефициента “N” зависи от спецификата на бизнеса. Обикновено той варира между 3 и 8 и зависи от региона, в който оперира (икономическа среда и потенциал за растеж), но също така зависи и от типа и количеството и качеството на инфраструктурата, притежавано от компанията. Стойността на една бизнес организация  погледната през параметъра EBITDA се изчислява както следва:
-       Производствена дейност: от 5.5 до 8.5 пъти
-       Информационни технологии (HighTech): от 6 до 12 пъти
-       Здравни услуги: от 5 до 9 пъти
-       Продажби на дребно: от 4.5 до 7.5 пъти
-       Телекомуникации: от 4 до 8 пъти
-       Връзки с обществеността, Реклама, медии: от 3 до 6.5 пъти
-       Ресторанти: от 4 до 8 пъти

Няма коментари:

Публикуване на коментар