неделя, 13 декември 2015 г.

имот земеделска земя

при всички случай е по добре да се купи земя отколкото да се чака на тия ниски лихви 1%
Препоръка ако намерите на 500 до 700 лв за декар около София-  купувайте ,може и кооперация да вдигнете.

Под 3% пада доходността от инвестиции в ниви
Хора, които влагат спестяванията си без познания за пазара и без намерения да обработват земята, рискуват да загубят

За нов инвестиционен балон по подобие на този на недвижимите имоти – този път воден от апетита за купуване на земеделски земи, предупреждават арендатори и експерти в сектора. Изчислена според данните на националната статистика за средна цена на земята 680 лв. за декар и средна рента 41 лв., доходността от инвестицията в земеделска земя вече е под 3%.

В същото време заради символичните лихви по депозитите в банки хора със спестявания, но без познания за пазара – като лекари, стоматолози, адвокати, компютърни специалисти и др., ги инвестират в земеделски земи, като разчитат цената им да расте.

За инвеститорите са особено важни нивата на възвръщаемост, обясняват инвестиционни посредници. Като отдава земята под наем или аренда на фермери,един инвеститор очаква сигурен паричен приход около 5-7% годишно

А както вече стана ясно, у нас доходността е доста под тези очаквания. Инвестицията в земя става нерентабилна, ако не се връща за 8-10 години. Така че, ако доходността е под 3 %, ще му трябват 20 - 25 г. да си изплати вложеното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар