петък, 18 декември 2015 г.

2015

Индийски Call-център е вземал по $80 от потребителите за обновяване до Windows 10

На всички (но явно не на всички) е добре известно, че Microsoft предлага съвършено безплатно обновяването до Windows 10 на потребителите с операционни системи Windows 7 и Windows 8.1. Но някои хитри компании решиха да направят малко пари от това обновяване. Естествено, това няма как да продължи дълго и индийската компания iYogi попадна в съда за изнудване и грабеж на потребителите.

Така например, хората от тази компания са се представяли като служители на Microsoft, а понякога и на Apple. Когато някой позвъни на iYogi, представител на компанията съобщава, че обслужва компютърните системи директно от името на едната от тези две корпорации. След получаване на отдалечен достъп до потребителския компютър, "специалистите" на iYogi обикновено твърдели, че в компютъра има голям брой вредоносни файлове и е необходимо да се изтегли специална програма за тяхното премахване. Като вредни били класифицирани стандартните изпълними файлове.
Обслужването на iYogi се оказа скъпо - годишният абонамент струва 140 американски долара, а за 5 години се заплащат 379 американски долара.


iYogi успявали да убедят своите клиенти, че нямат антивирусна програма, дори и такава да е имало инсталирана и са се опитвали да продадат своя софтуер за $80. Накрая служителите на iYogi започнали да искат по $80 за обновяване до Windows 10 и твърдели, че компютърът ще пострада, ако не бъде обновена операционната система.
Всичко това привлече вниманието на Microsoft, които са документирали над 180 000 обаждания от излъгани потребители. За всяко от своите нарушения iYogi ще трябва да заплати глоба от над $100 000.


Вижте повече: https://www.kaldata.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар