понеделник, 14 декември 2015 г.

УМЕН ИЛИ ХИТЪР

Може да си много умен, ама ако не си хитър и прагматичен (поне малко), то всичките ти дипломи, целият ти ум пет пари не струват

банкера Буров, щом младият Буров се връща от Франция с диплома за висше образование (цитирам по памет) и се затичва в кабинета на баща си, баща му му преподава два важни урока. Първо въобще не се впечатлява от дипломата му. Даже я пуска на земята и леко я подритва. Синът едва не скача разярен. А бащата казва: “Седни, сине, да потърпим. Трябва да се научим да търпим.” И след това не го назначава в банката на бюро, а го праща да изкупува дини, мисля, че в Пазарджишко. Да натрупа опит, да се “надлъгва” със селските тарикати .

Да се учи на хитрост от практиката…

Така че, за нас си да поясним, според мен парите се правят от хитрите хора.

Особено в бизнеса. Те наемат умни да работят за тях, дават им техния дял, който на Запад е щедър, но лъвският пай остава за хитрия началник, ръководител, собственик.

По принцип, ако сте забелязали, в бизнеса е така. Шефът е хитър и прагматичен, а тези, които работят за него и му изкарват парите и на които възлага задачите, са умните, с повечето знания.

Може би да си хитър е много по „престижно и модерно” от това да си умен.

Степента на интелигентност се оценява според усвоените пари и придобитото имущество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар