понеделник, 6 март 2017 г.

Актив злато биткойн имот

Защо поскъпнаха толкова имотите,биткойна ?.Подценено ли е златото и среброто?
Какво е банкнота?
Банкнота е хартия с принтирани официални символи по нея (герб, знаме, някой национален герой и т.н.), обявена за съдържател на стойност със закон от институцията, която я издава. Това е хартийка или монета, която през 21 век по никакъв начин не е обвързана и не съдържа злато, сребро, паладий, платина или каквото и да било скъпоценно или полускъпоценно вещество. Това е валута на съгласието – валутата, която всички ние използваме – евра, долари, левове и каквото се сетите.

Масата хора смятат че хартийките, които наричаме пари, имат обезпечение от злато или други ценни метали и това им придава стойност. Това е една много хубава идея и тя е била реалност в различни етапи от финансовата история на много общности, но това са факти от миналото. В наши дни нещата стоят малко по-различно. Днешните банкнотите са валута на съгласието. Нашето всеобщо съгласие, че имат стойност, е единствената основа, която им придава стойност. Обезпечението на банкнотите е един от многото митове, в които мнозинството хора блажено вярват и приемат, без да си задават и елементарни въпроси.

Банкнотите се появяват като средство за пренос на стойност някъде около 10-11 век – периодът е малко спорен, а идеята е следната: Златарите-лихвари започват да приемат злато за съхранение, като срещу него издават документ (running cash note), в който документ е записано името на депозиралия злато, както и обещание, че при нужда, срещу този документ, той ще си получи обратно златото. На база на събраното злато те дават и заеми срещу лихва, като заемите се обезпечават със златото, което притежават. Повратният момент на тази иначе балансирана схема идва когато лихварите осъзнават, че хората все по-рядко си търсят златото и започват да издават повече cash-notes от обема злато, което имат. С други думи те започват да създават банкноти (cash notes), без да имат златно или каквото и да било друго обезпечение за тях. Единственото обезпечение е вярата на хората. Тази идея се разгръща с вековете и приема колосални размери през последните 100 години. Към момента, тъй като няма “изискване” банкнотите, които се пускат в обращение да имат обезпечение, в обращение могат да се вливат неограничено количество напечатана с официални символи хартия. Всъщност това и се прави непрекъснато от всички правителства и финансови фондове и институции по света (Федерален резерв, Европейски фонд за финансово развитие и тн.). Това е и основната причина за явлението инфлация. Обяснението му е много логично – колкото повече банкноти без покритие се бълват в обращение, толкова повече намалява стойността на всяка една банкнота.

Начините по които всяко правителство си набавя средствата, нужни за посрещането на финансовите ангажименти са 3:

1. Увеличаване на данъци. Това директно се усеща от народа и поражда негативни емоции, затова и се избягва по възможност.

2. Заемане на пари от различни институции срещу лихва, понякога и по принуда (заем от международен валутен фонд, европейска централна банка, федерален резерв…).

3. Печатане на пари. Тази трета опция е и основната причина за инфлацията.

Защо според теб златото и среброто поскъпват непрекъснато, докато всички валути поевтиняват спрямо тях, отговорът е прост – не златото и среброто поскъпват а хартийките, които наричаме пари, поевтиняват, тъй като количестовото им в обращение непрекъснато и неконтролируемо нараства (т.3). Златото и среброто няма как да загубят стойността си, заради ценните си свойства и ограниченото си количество, докато хартийка с цветни, официално изглеждащи символи принтирани по нея, няма по-различна стойност от тоалетна хартия с някакъв шарен принт върху нея. Единственото, което различава тоалетната хартия от банкнотите в обращение е всеобщото ни внушение и съгласие, че банкнотите имат някаква стойност и покритие – валута на съгласието.

Пример – един американски долар през 2013 съдържа около 2-3% от стойността, която 1 долар е имал в началото на 20-ти век. Защо ли? Защото в началото на 20-ти век обемът на долари в обращение е бил лимитиран, тъй като всеки напечатан долар е трябвало да бъде обезпечен със злато – това е златният стандарт.

пише 

Няма коментари:

Публикуване на коментар