вторник, 7 март 2017 г.

Капитализъм 21 век


Защо поскъпват имотите ,биткойна,златото ,среброто
Какво е банкова ваканция
 Какво е частичен банков резерв
По дефиниция частичният банков резерв (fractional banking reserve) е практика, при която банките могат да “произвеждат” пари, като за обезпечение се използват депозити. Трикът е, че “произведената” сума може да е 10 пъти повече от стойността на депозитите. Това е разгърнат вариант на схемата с лихварите и златото от по-горните редове. Може би сте чували някой да казва: “Ако всички хора си изтеглят парите от банките едновременно, няма да има толкова банкноти”. Реалността е че банкнотите са около 2-3% от съществуващите на компютър пари.

Какво се случва на практика – ако аз съм банка и имам 1 лев капитал, на база на този лев мога да “произведа” (разбирай да въведа едни цифри в един компюрът, в който се води счетоводството) 10 лева, които мога да дам като кредит срещу лихва, условието е просто да запазя 1/10 част от първоначалната сума като резерв. След което някой идва и взима кредит на стойност тези 10 лева (генерирани от нищото), за които ми дължи и лихва. Той отива и вкарва 10-те лева в депозит в друга банка, която на база на тези 10-лева може да “произведе” 100 лева. Друг човек отива и взима 100 лева кредит и ги депозира в друга банка, която банка на база на тези 100 лева, може да “произведе” 1000 лева и да ги отдаде. И така на база на 1 левче в края на деня има 1000 виртуални лева, които чакат да се умножат и завъртят в същия омагьосан кръг. Същата е схемата и с всяко левче, което минава по какъвто и да било начин през банка. Ако например си купя принтер на изплащане, всяко левче от кредита, който съм взел за принтера, има легална основа да се умножи по 10 и да се използва от банката, от която съм го взел, по описаната по-горе схема. Всяко левче от заплатата ми, което работодателя ми превежда по сметка, зад сцената се използва по този начин. Всяко левче, което издърпам от кредитната си карта, се използва по същия размножителен метод.

Март 1933г. – The Emergency Banking Act. Заповед, която позволява на правителството на САЩ съвсем легално да конфискува златото на народа си. Този акт е съпроводен с “банкова ваканция”. Банкова ваканция също като в Аржентина през 1991г, в Гърция преди месеци и в Кипър преди броени дни.

пише


Няма коментари:

Публикуване на коментар