събота, 25 март 2017 г.

емигрант

Испанската преса за България: десет години след влизането си в ЕС страната живее на две скорости Шивачки, чиято заплата е по-ниска от тази на колежките им в Китай, съжителстват с компютърни гении, които печелят

Испанската преса за България: десет години след влизането си в ЕС страната живее на две скорости.Шивачки, чиято заплата е по-ниска от тази на колежките им в Китай, съжителстват с компютърни гении, които печелят все едно работят в „Силиконовата долина” в САЩ. Това е България- страната, която десет години след влизането си в Европейския съюз се развива на две скорости и не успява да преодолее бедността.Във фабрика в град Ловеч (североизточно от столицата София) 150 шивачки, със своите шевни машини произвеждат дрехи за големите европейски марки. Заплатите варират между 230 евро (легалният минимум в страната) и 400 евро. Това са най-ниските заплати не само в ЕС, а и в някои азиатски страни.
„Шием на по-ниски цени дори и от Китай“казва Радина Банкова, директор на фабриката и президент на „Сдружение на работодателите в текстилната промишленост” в България. Това конкурентно предимство в рамките на Европейския съюз изведе сектора на второ място по брой на заетите лица, само след държавните служители. 100 000 души, заети в текстилната промишленост превърнаха България в една от най-големите шивашки фабрики на континента.
И въпреки умерения стандарт на живот, България остава най-бедната страна в ЕС, а оскъдните заплати разбиват мечтите за просперитет, които съпътстваха страната при влизането ѝ в Европейския съюз през 2007 г.
Справянето със ситуацията, в която се намира България, е заложена в програмите на всички политически партии, които ще участват в парламентарните избори в неделя (трети по ред избори за четири години), но малцина вярват на тези обещания.
„Аз не се интересувам от политика. Всичките са еднакви. Щастлив съм, че имам работа, макар че заплащането е ниско“,споделя 40 годишен работник с уговорката, че ще остане анонимен.
Текстилната промишленост не е изключение, тъй като средната работна заплата в страната не надвишава 500 евро, а в строителството, промишлеността, комуналните услуги и селско стопанство не надвишава 400 евро.
Покупателната способност на българите също е на последно място в ЕС, а БВП на глава от населението е по-малък от половината на средния БВП на останалите еропейски държави.

Ниските заплати след края на комунизма са принудили да емигрират 3,5 милиона българи и те сега издържат останалите, които не работят. Населението на България наброява 7,2 милиона души, но само 2,9 милиона души работят.

автор

Въпреки взетите мерки против копиране българите са на добро техническо ниво.


Няма коментари:

Публикуване на коментар