събота, 27 февруари 2016 г.

УСЛУГА ОХРАНА ЛИЦЕНЗ

Само петима ВИП-ове в Пловдив имат лицензирана охрана, останалите ги пазят "приятели"
Срещу 50 лева фрийлансери се правят на гардове, глобата е 10 бона, но само на хартия

Главният прокурор обеща полицейски проверки на хората, които използват охрана, която не отговаря на закона и промяна в нормативната уредба, която да направи невъзможна извършване на охранителни услуги без лиценз.

Какви са законовите възможности на полицията, когато спирайки процесия от няколко автомобила, босът обясни, че това са негови "приятели, сътрудници, асистенти". Ако е  някой по-нагъл може и любовници да ги изкара. 

Наказанието за извършване на охранителна дейност без лиценз е административна глоба - до 10 000 лева за физически лица и до 50 000 лева за юридически лица. 

Фирма, изпълняваща охранителна дейност и използваща за целта лице, с което не е сключила трудов договор, също се наказва с глоба в размер на 1000 лева за всяко отделно нарушение.

Законът се отнася както за личната охрана на физически лица, така и за охрана на имуществото, на мероприятия, на ценни пратки и товари и за самоохрана на имуществото на търговци и юридически лица.

Звената за самоохрана обаче нямат право да се използват под каквато и да е форма за лична охрана извън търговското дружество.
Лицензираните охранители имат право да използват технически системи за сигурност и помощни средства. Управителите на кандидатстващото за лиценз търговско дружество, трябва да приложат 1) свидетелство за съдимост, 2) документ, удостоверяващ липсата на образувани наказателни производства за умишлено престъпление от общ характер, и 3) медицинско удостоверение, че лицата не страдат от психически заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар