сряда, 29 април 2015 г.

СХЕМА ПРАНЕ НА ПАРИ

"Купуват се акции или дялове, които след това повишават цената си баснословно. Това е начин да преминат сумите през друга фирма и да се перат пари", обясни шефът на комисията Пламен Георгиев. Той уточни, че цената на определени акции от 25 000 лв. за четири месеца е скочила над 800 000 лв. За толкова съпругата на Бисеров и сина й Ивайло Главинков ги продали на  японска фирма, която по-късно ги продала отново за 25 000 лв.  на българска фирма, в която има участие доведеният син на Бисеров – 

Срещу Бисеров е внесен обвинителен акт, но не за пране на пари, а за неплатени данъци (близо 26 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария.


"Купувач" ЕООД закупува 30% от дяловете на Продан Проданов в "Дружеството" ЕООД за 75 000 лв. Основният капитал на дружеството е 5000 лв. Въпроси:
1. Сделката облагаема ли е с ДДС?
2. За Продан възниква ли задължение да се регистрира по ДДС? Ако отговорът е положителен, веднага ли след това трябва да внесе 20% върху горницата над 50 000 лв.?

3. Тези 75 000 лв. разход ли са за „Купувач“ ЕООД. По какъв начин се осчетоводяват? Какво е становището на НАП за такъв случай?

Продажбата на дружествени дялове и акции по силата на чл. 46, ал. 1, т. 5 от ЗДДС представлява доставка на финансова услуга, която се счита за освободена доставка по смисъла на закона. Предвид гореизложеното, всяка една такава сделка, включително договарянето, свързана с продажбата на дружествени дялове, е дефинирана като освободена доставка, за която ДДС не следва да се начислява.

 10%  КОРПОРАТИВЕН ДАНЪК ИЛИ ДАНЪК КАТО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ ,ДОПЛАЩАНЕ ЗА СОЦИАЛНО И ЗДРАВНО

КУПУВАТЕ 10 % ДЯЛ ОТ ФИРМА ПРИТЕЖАВАЩА САЙТ ЗА НЕЩО СРЕЩУ СУМАТА,ПОСЛЕ ГО ПРОДАВАТЕ

ОТГОВОР 

Няма коментари:

Публикуване на коментар