събота, 1 юни 2013 г.

Как се губят 200 млн. долара за 4 години

Точно преди около четири години основателят на CNET Холси Майнър беше на върха. Той току що бе продал сайта си за технологични новини на CBS за 1.8 млрд. долара, печелейки лично за себе си 200 млн. долара от сделката. Днес той вече е във фалит.
Миналата седмица Майнър е подал заявление за съдебна защита от кредитори, в което твърде че дължи на 60 кредитори между 50 и 100 млн. долара. В момента Майнър ликвидира активите си, разпрoдавайки имоти и твoрби на изкуството, информира Bloomberg.
Майнър и съпругата му бяха обявени като едни от най-големите данъчни длъжници в щата Калифорния през миналата година със задължения за 10.5 млн. долара.
Майнър е имал финансови проблеми и в миналото. Той е един от съоснователите на CNET през 1994 г., но почти закрива сайта след като изхарчва целия лимит по кредитните си карти и натрупва 40 000 долара задължения. Съоснователят на Microsoft Пол Алън спасява CNET като инвестира 5 млн. долара в компанията.
През 2000 г. Майнър набира над 130 млн. долара средства от някой от най-големите инвеститори в Силициевата долина, за да сформира бизнес инкубатор на стартиращи фирми на име 12 Entrepreneuring.
Впоследствие инвеститорите настояват да си получат обратно парите, след като разбират, че Холси е похарчил 45 млн. долара за наемането на офиси и 13 млн. долара за офис оборудване. Холси връща 40% от парите, преди да закрие бизнес инкубатора през 2001 г.
През същата година Холси е един от най-богатите хора в Силициевата долина с лично състояние в размер на 180 млн. долара. Той е един от първите акционери в Salesforce.com и основава GrandCentral Communications, която през 2007 г. е закупена от Google.
В последните години Майнър инвестира в недвижими имоти, хотели, състезателни коне и предмети на изкуството като нито една от тези инвестиции не му носи печалби.
“Може да се каже, че не трябваше да се отдалечавам от технологичния сектор,” казва Майнър в електронно съобщение до изданието Daily Progress. “Аз обаче обичам да правя неща, които са извън моята зона на комфорт и смятам, че желанието отчасти е причина за успеха ми в технологичния сектор.”съобщава profit

Няма коментари:

Публикуване на коментар