сряда, 13 февруари 2013 г.


Google ще плати на Apple $ 1 млрд., за да е търсачка по подразбиране в iOS

През 2014 г. Google ще плати на Apple около 1 млрд. долара за запазване на споразумението, съгласно което търсачката Google е търсачка по подразбиране в мобилните устройства на Apple на платформата iOS.

За сравнение, през 2009 г. същото споразумение е струвало на Google $ 82 милиона. Анализаторът Скот Девит от Morgan смята, че сумата ще набъбне заради ръста на потребителската база на iOS-устройствата, при това Google не може да се откаже от сделката заради заплахата от страна на Nokia-Microsoft, които направиха в смартфоните на Nokia търсачка по подразбиране конкурентната Microsoft Bing.

Следва да се отбележи, че размерът на въпросното плащане ще бъде съпоставим с общите приходи на Google от собствената им платформа Android през 2013 г.

Съгласно данните за 2009 г., Google е заработила от Android само $ 16,8 млн., в това число $ 15,7 млн. - от рекламата, която се помества в приложенията и $ 1,1 милиона - от продажбата на самите приложения. Според плановете на интернет гиганта, за 2012 г. от Android е трябвало да постъпят средства в размер на $ 840,2 млн., а през 2013 г. - $ 1,34 милиарда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар