четвъртък, 7 февруари 2013 г.

бизнес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Blogger

Blogger е система за блогове, комбинация от софтуер и услуга за създаването, поддържането и хостването на такива. Създадена е от Pyra Labs, която по-късно е закупена от Google през 2003.

История [редактиране]

Blogger е разработен от Pyra Labs през август 1999 година.[2] Той става една от първите софтуерни системи за блогове, като спомага за по-нататъчното им популяризиране. През февруари 2003 година, Pyra Labs е закупена от Google. След като придобиват пълният контрол над компанията, Google правят Blogger напълно безплатен.

Две обновявания на софтуера се правят през август и декември 2006 година. През май 2007, Blogger изцяло е преместен на сървърите на Google.
Pyra Labs е компанията създател на Blogger. Съоснователи на 'Pyra Labs' са Еван Уилямс (Evan Williams) и Мег Хурихан (Meg Hourihan). Първият проду
Bloggerкт на компанията е наречен също Pyra и съдържа основните елементи на разработения впоследствие Blogger. Услугата Blogger става достъпна през август 1999. Голяма част от кодирането е дело на Paul Bausch и Matthew Haughey.
През 2003 г. 'Pyra Labs' е закупена от Google. По това време членове на 'Pyra Labs' са Еван Уилямс, Стив Шелън, Стив Дженсън, Руди Уинакър, Джейсън Сътър и Джейсън Голдман.
През 2004 г. Еван Уилямс напуска Google. През 2006 г. Джейсън Голдман също напуска Google

Няма коментари:

Публикуване на коментар