петък, 25 януари 2013 г.




Основателят на Twitter Джак Дорси два пъти се опитва да получи диплома за висше образование и дата пъти не успява. Но по това време му хрумва идеята да създаде услуга за обмен на кратки текстови съобщения.

Впрочем неговите интереси датират от по-рано- на 14 той пише софтуер за диспечерските служби на полицията и „Бърза помощ“, който и до днес се ползва от някои компании за таксита. Въпреки ранно изявения му талант, между двете му следвания- в Университета на Мисури и Нюйоркския университет, Дорси е принуден да се прибере в родния си Сейнт Луис и да работи като масажист-физиотерапевт.

По-късно, вече в Силициевата долина, Дорси най-накрая има време за идеята си. Пише проекта за едва 2 седмици, а след излизането му през 2007 г., Twitter се разпространява с вирусна скорост. Това не стига на Дорси и през 2008 г. той напуска управлението на микроблога, за да създаде новото си любимо дете Square. Днес Дорси е милиардер, но значението на Twitter, както и на Facebook, се простира далеч отвъд парите. Да не забравяме ролята, която двете мрежи изиграха за Арабската пролет.



Павел Дуров – Вконтакте
Руският вариант на Закърбърг също е обвиняван в плагиатство ... и то от основателя на Facebook. Като студент в Санктпетербургския университет Дуров има два проекта- електронна библиотека за реферати и студентски форум. По-късно се запознава с Facebook и решава да създаде нещо подобно в Русия.
Регистрира домейна vkontakte.ru на 1 октомври 2006 г. и няколко дни по-късно мрежата вече има над 2000 потребители. Причината: Дуров обявява, че който привлече най-много хора, спечели iPod. Днес това е най-голямата социална мрежа в рускоезичното пространство.
Дуров е определян като най-необичайния руски бизнесмен – ексцентрик и побъркан. През миналата година заедно с мениджърите си, той разпръсна със самолет над Санкт Петербург банкноти по 5000 рубли, само за да види как хората ще ги събират. Смята се, че е разпръснал около 2000 долара.



Кевин Систром - Instagram
Още един гениален студент, той продаде стартъп компанията си на Закърбърг за 1 млн. долара.Систром учи информатика в Станфорд, а по-късно заминава за Флоренция, за да учи фотография. Така се ражда идеята за Instagram, в която Систром иска да обедини двете си любими занимания.
Качена като приложение на App Store през нощта на 6 октомври 2010 г., услугата за споделяне на снимки моментално привлича толкова потребители, че още на сутринта медиите не могат да не я отразят. След месец вече е свалена от над 1 млн. потребители.
Закупуването ѝ от Facebook през миналата година бе най-скъпата придобивка на социалната мрежа досега. Цената ѝ бе 1 млрд. долара.
profit.bg

Бен Silbermann (роден в 1983)   И така, може и да сте от хората, които вече сте чули за Pinterest и вероятно вече знаете, че компанията е получила 27 милиона долара рисков капитал за развиване на дейността си. Преди Pinterest Silbermann е работил в Google в организацията на продажбите;  обаче, след кратко време с компанията, той напуска и започва проектиране на своите iPhone приложения с приятел колеж, Пол Sciarra. След много неуспехи ап, Pinterest е роден. Въпреки това, Pinterest видя ниска потребителска база и много малко участие в своите ранни етапи. Silbermann каза, че перспективата да казвам на хората, той не е успял е твърде неудобно, така че той и Sciarra продължава да работи за  подобряване на сайта. Днес, Pinterest има , повече от 20 милиона потребители.


Badoo е сайт за запознанства  , основана през 2006.  Управлява се от Сохо , Лондон , но притежавани от компания, базирана в Кипър , която в крайна сметка е собственост на руски предприемач Андрей Андреев .Badoo е основана от руски предприемач Андрей Андреев и стартира в Лондон през ноември 2006 г.
През януари 2008 г., руският инвеститор Finam Capital US $  дава 30 млн. евро за 10% дял в Badoo. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на Badoo в Русия , където на пазара за социални мрежи започва да расте. През 2009 г. Finam вече има 20% от собствеността на Badoo.
През септември 2011 г. The Economist публикува една статия, че обясни как Badoo  ще стане "една от водещите фирми в Европа интернет" и че Badoo изглежда да са открили един голям нов пазар.Има 160 милиона регистрирани потребители Badoo е Freemium уеб сайт и генерира приходи  потребителите  плащат за техния профил,генерират USD 100 млн. долара годишно


Няма коментари:

Публикуване на коментар