неделя, 31 януари 2016 г.

GAME

Преди дни 29-годишният Христо получи поредното значимо признание. Той е един от двамата българи, които се наредиха в престижната класация „Топ 30 под 30” на списание „Форбс” 

Компютърният специалист е едва на 18 г., когато става съосновател и изпълнителен директор на компанията за игри XS Software. Днес съвсем заслужено може да бъде наречен Краля на гейминг бизнеса в България.

В момента компанията му е най-голямата у нас за разработка на компютърни игри, в нея работят над 150 души, а годишната печалба надхвърля 5 млн. евро. XS Software създава игри, които се играят от над 35 милиона души в повече от 80 държави. 


- Как започна бизнесът си?
В 12-и клас успях да вляза в университет още на предварителните изпити и имах достатъчно време за игра и за работа покрай училището. Започнах работа от къщи като техническа поддръжка и в свободното време се учех как да програмирам с каквито книжки имах и ресурсите от интернет. Знанията ми бяха достатъчни да направя нещо, което приличаше на игра - така се роди Bulfleet.com, първата българска MMO игра. Играта беше напълно безплатна и я играехме за удоволствие първо с приятелите от училище. Впоследствие други хора също я намериха и бързо достигнах до хиляди играчи. 11 години по-късно с колегите ми продължаваме да правим игри и се надяваме някоя от тях да стане световен хит. 

 Откъде идват идеите и вдъхновението ти - как се измисля игра, която да харесат милиони хора?
- Играя много игри, играя ги и като запален геймър, и като човек, който създава игри.

ТРУД 

Няма коментари:

Публикуване на коментар