четвъртък, 28 януари 2016 г.

веригите 2016

"Пикадили" - между кредиторите и плащанетоВеригата явно не се е издължавала на всички свои доставчици в срок, но обещава скоро да им плати
Боряна Генчева | Регал
Теди Василева

Веригата "Пикадили" е обкръжена от кредитори, но според мениджърите й е близо до финала на договарянето и разплащането с тях. От една страна, съдия-изпълнител продава марката "Пикадили"

марката "Пикадили" от миналата година не е собственост на компанията, а на нейния акционер "АП март", т.е. няма какво да се продава и процедурата вече е оспорена и скоро ще трябва да бъде прекратена. При делото за несъстоятелност пък съдът е отхвърлил голяма част от исканията, други са оттеглени заради постигнато споразумение за разсрочено плащане с длъжника. Така е останал само един доставчик - "Ариел фиш", с който мениджърите се надяват да постигнат споразумение до дни и така процедурата да бъде прекратена.


Продажбата на съдия-изпълнителя
Шест търговски марки на "Пикадили" и оборудване за магазин се предлагат за продажба на търг от съдия-изпълнител Ирина Митова-Кирезиева на 26 февруари, става ясно от обявление в регистъра на публичните продажби. Началната цена за "Пикадили", марките "Пикадили Express" и "Пикадили Daily" е 1.69 млн. лева с ДДС, като тя е 75% от оценката, направена от вещо лице.

февруарскиЯ търг са за дълг към инвеститора в недвижими имоти "Силвер Кон". Компанията е спечелила дело, с което е доказала вземане от 150 000 лева от "Пикадили" заради наеми и комунални разходи за имота на ул. "Христо Ботев" 117, които не са плащани в продължение на над година и половина. От компанията обясняват, че са успели да си върнат помещението чрез въвод във владение. След това чрез изпълнителен лист от Софийския градски съд са запорирали търговските марки на веригата и са ги обявили за публична продан. 

Според източник от "Пикадили" обаче марките от миналата година са купени от "АП март", а вещите с разрешение на Инвестбанк са продадени на трети лица.

Искането за фалит
От сайта на Софийския градски съд се вижда, че над 10 компании са поискали откриване на производство по несъстоятелност на "Пикадили" - "Куадрант бевъриджис", "Литекс тауър", "Софарма имоти", "Месокомбинат - Ловеч", "Ла вита – България" и др. Сред кредиторите е и Националната агенция за приходите

Как се стигна дотук

След смяната на собствеността преди година и половина концепцията на новите стопани беше да се обединят с "Карфур" (което от над година изпитва много по-сериозни проблеми с разплащането и зареждането на обектите). Покрай обединението, което после се разтрогна, забавени бяха и плащанията в "Пикадили". Компанията взе 11.8 млн. евро кредит от Инвестбанк, разплати се с част от наемодателите и доставчици и посланието беше за презареждане и съживяване на веригата.

Свитите наполовина магазини (20 в момента) бяха почти напълнени, но от няколко месеца доставчици отново говорят за забавяне. Разликата сега е, че всички стоки се зареждат не през "Пикадили", а през "Селект трейд". Компанията посредник отскоро е прехвърлена на офшорка, но мениджър на акционера е Николай Лазаров, който за кратко беше и официален акционер в собственика на "Пикадили",



Няма коментари:

Публикуване на коментар