вторник, 30 октомври 2018 г.

акции


Теодор Минчев

Октомври 2018  е на път да се превърне в „катастрофален месец“ не само за инвеститорите на световните фондови пазари, но и за тези на БФБ. Индексът регистрира най-ниските си нива от година и шест месеца насам, понижавайки се под психологическата граница от 600 пункта


Първият случай на шест поредни месечни понижения на индекса е през 2008-ма година. Тогава от септември на 2008-ма до февруари на 2009-та година, индексът губи 74% от стойността си за този период, като регистрира спадове от над 20% през четири от месеците.


ако спадне и през ноември например, то показателят би изравнил рекорда си от 9 месеца със загуба в годината, от 2008-ма година. 

Иначе понижения от осем месеца в годината са се случвали само още три пъти в историята – през 2011-та, през 2010-та година и през 2001-ва година.

Интересно е да се отбележи, че представянето му през следващите шест месеца, след подобни продължителни периоди на загуба, са изключително позитивни. При първия шестмесечен спад, следва ръст от 72% през следващия подобен период, а при втория – повишение от 22%, за седем месеца.

Иначе, за инвеститорите на БФБ предстоят трите най-добри за индекса месеца – декември, януари и февруари, когато SOFIX е добавял средно по около 6% от създаването си.

инфосток

Няма коментари:

Публикуване на коментар