четвъртък, 18 октомври 2018 г.

Злато 2018

мой коментар инвестиционното злато е освободено от ДДС,среброто има 20% ддс и отделно разликата между курс купува и продава.Ако ще залагате че среброто ще качи в форекс сайт ,това не е добра идея. Всички държави купуват злато,защо пише сайта профит  .   

Златото се радва на една от най-високите си стойности за годината януари 2018 ,но вече септември е на най ниската си стойност 1176 . И според редица експерти, най-доброто за благородния метал тепърва предстои. А причините за това са много и най-разнообразни. 

От търговската война между САЩ и Китай, до дълговите проблеми в Европа и италианската политическа криза. Когато към това добавим нарасналото геополитическо напрежение между САЩ и Саудитска Арабия, във връзка с изчезналия журналист, както и моментния срив на щатските фондови пазари от миналата седмица, то аргументите в полза на по-нататъшно поскъпване на златото стават сериозни.

В допълнение, централните банки по света продължават да купуват злато. Към традиционните „заподозрени“, като Русия, Китай, Турция, Филипините и др., се присъединиха и централни банки на страни от ЦИЕ – като Полша и Унгария. Последни данни сочат за значителни покупки на злато от страна на Унгарската централна банка, довели до удесеторяване на златните запаси на страната.

Πoлшa e дoбaвилa oĸoлo дeвeт мeтpични тoнa ĸъм злaтнитe cи peзepви пpeз юли и aвгycт, пoĸaзвaт дaнни нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд. Toвa e нaй-гoлямaтa пoĸyпĸa нa Bapшaвa oт 1998 гoдинa и cpeд нaй-гoлeмитe зa дъpжaвa oт Eвpoпeйcĸия cъюз, пишe Вlооmbеrg.

Все повече централни банки по света, могат да се обърнат към златото в очакване на намаляване на доминиращата роля на долара и опитите той да бъде избягват от водещи икономики и следствие на търговската война, която САЩ подема.

Това си личи и от данните за първото тримесечие, когато покупките на злато от страна на централните банки нарастват с 42% до 116.5 тона. 

Русия е купила най-много злато, като след добавянето на 41.7 тона през първите три месеца на годината, резервите й вече са 1 890 метрични тона, или в размер на 18% от общите и валутни резерви. Турция е била втория най-голям купувач на злато първото тримесечие, добавяйки 29.8 тона до 231.9 тона.

Съотношението при което се търгува цената на златото, спрямо тази на среброто, е при рекордното ниво от 84.2.

Факти, свързани със съотношението злато-сребро

Ето някои интересни факти, свързани с това съотношение, което по своята същност посочва колко унции сребро се купуват с парите, необходими за една унция злато.

Съотношението е било при 12.5 – 323 години преди новата ера.

По време на Римската империя това съотношение е било 12.

През 1980 година, при последния сериозен цикъл на поскъпване на златото и среброто, това съотношение е било едва 17.

През 1991 година, когато среброто достига своето дъно, съотношението намира своя пик при 100.



През 2007 година съотношението е средно 51.

През април 2011 година съотношението се понижава до около 30, откогато започва трайно да се повишава,

пише инфосток

Няма коментари:

Публикуване на коментар