събота, 1 септември 2018 г.

депозит

2021 г депозит в лева носи 0.6% годишно
2020 г носят 0.5% годишно
2019 г носят 0.5% годишно
2018 г носят -0.5% годишно

 Какво е правилото 72?

Едно изключително просто правило ще Ви помогне да осъзнаете в по-голяма степен критичната роля на доходността. То се казва „правилото 72“ и сочи колко години ще са ви необходими да удвоите спестяванията си при различна норма на годишна възвращаемост.

Отговорът се дава, като разделите числото 72 на очакваната от вас доходност. Например, ако очаквате доходност от 6% на година, за удвояване на инвестираните от вас средства ще ви трябват едва 12 години. Ако доходността обаче е 0.9% (както е при депозитите в момента), ще са ви необходими 72/0.9 години, или както вече казахме - 80 години. 

При инфлация от 3% обаче, парите Ви ще купуват два пъти по-малко стоки и услуги, от това което купуват в момента, при това само след 24 години. 

Казано по друг начин, при лихви по депозити от 0.9% на година и инфлация от 3%, средствата Ви трябва да са се удвоили след 24 години, само за да не губят от покупателната си способност. През останалите 56 години, които ще чакате, за да удвоите спестяванията си (в случай, че са на депозит с лихва от 0.9%), Вие само ще губите покупателна способност, тоест ще обеднявате.

Ако си мислите, че само при нас лихвите са рекордно ниски, то грешите. 

От финансовата институция Bank of America Merrill Lynch изчисляват, че на жителите на Западна Европа, ще са им необходими 1 387 години за да удвоят спестяванията си от лихвите по подобни депозити.

Още по-зле са нещата за японските спестители. На хората държащи средствата си в едногодишен депозит в Япония, за да достигнат до същото постижение, ще са им необходими 6 932 години!?!

Как да се борите срещу обезценката на Вашите спестявания?

Когато гледате към данните за инфлация от над 3%, то най-вероятно започвате да мислите за варианти да защитите покупателната сила на парите си.

И възможностите пред Вас са няколко:

На първо място - да направите по-значителна по размер планирана покупка (която да съхранява стойността на спестяванията Ви, като имот например). 

Вторият вариант - да инвестирате на финансовите пазари в активи, които са доказали с времето, че са добра защита срещу ръста на потребителските цени.

Най-добрата защита срещу инфлация (поне в исторически план)

Имотите, са доказали с времето, че са добър защитник срещу инфлация. Дългосрочната доходност от инвестиции в недвижими имоти в рамките на 8-9% (с включване на доходността от наем), напълно покрива дългосрочните нива на инфлация и дори ги превишава. Тоест, този тип инвестиции, не само ще Ви донесат защита от инфлация, но и лек прираст на покупателната способност на средствата Ви.

Всъщност, ако харесвате инвестициите в недвижим имот, то нямате никакво основание да не харесвате, или да се страхувате от инвестиции на фондовите пазари. Оказва се, че двата инвестиционни класа са доста обвързани. Тоест движат се в една и съща посока, макар и с различна амплитуда.

И имoтитe и бopcoвитe aĸтиви peгиcтpиpaт cъщecтвeнo пoвишeниe мeждy 2005-тa и 2008-мa гoдинa, ĸaтo pъcтът oт 375% пpи aĸциитe e нaд двa пъти пo-гoлям oт тoзи в paзмep нa 165% пpи имoтитe.

Cлeдвa пepиoд нa дpacтични зaгyби мeждy 2008 и 2012-тa гoдинa, ĸaтo имoтитe пoeвтинявaт c 38%, нa фoнa нa зaгyбaтa oт 87% зa aĸциитe. Или cпaдът нa aĸциитe oтнoвo e нaд двa пъти пo-гoлям.

B мoмeнтa, oт 2012-тa гoдинa нacaм, cмe в пepиoд нa възcтaнoвявaнe. Πpи нacтoящия циĸъл имoтитe ca пocĸъпнaли c над 30%, дoĸaтo aĸциитe c нaд 50% от дъната си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар