петък, 15 юли 2016 г.

бизнес

1. Нямате бюджет Колко хора познавате, които записват и планират разходите си? Да, може би не са много, но именно по този начин можете да следите къде отиват парите във вашето домакинство. При положение че нещо не ви харесва – променете го.

 2. Харчите повече, отколкото изкарвате Нормално е, при положение че нямате семеен бюджет, парите да не ви достигат и да харчите повече, отколкото са приходите ви. Естествено, с помощта на кредити, но запитвали ли сте се как и кога планирате да ги върнете? 

3. Кредити, кредити, кредити Доста често срещано явление в България е взимането на кредити, с които се изплаща стар заем. Не, тук не става въпрос за предоговаряне на кредита ви, което би намалило вноската, а за свръхзадлъжнялост. 

4. Не плащате сметки, данъци, глоби Глобите, сметките и данъците няма да се платят сами. Не, няма и да ви ги опростят, тъй че направете план откъде да започнете – сметката за водата, парното, данък сгради или глобата за превишена скорост. 


5. Не спестявате Едно от най-често чуваните оправдания тук е: „все още съм млад, за да пестя“ или „как да спестявам с моята заплата“. Но забележете – тук не говорим за пестени на големи суми. Както се казва в поговорката: „Капка по капка – вир“, така че по-добре започнете сега. Отделяйте дори и малки суми месечно – 20, 50 или 100 лв., и ще може да си купите нещо значимо, да отидете на почивка или просто да спестявате за старини. 

6. Бързият кредит На пазара в България има повече от 150 дружества, предлагащи бързи кредити. Дори и да ви се наложи, поне прочетете условията, преди да разпишете. Какъв е годишният процент на разходите (ГПР), колко общо трябва да върнете, има ли други такси, за които не знаете. Коректните компании тук са малко, а дълговете – вечни. Така че имайте едно наум при ползването на бърз заем. 


7. Пазаруването не е спорт Да, има хора, които го правят просто за спорта. Не сте ли ги виждали – дрехи, чанти, стотици чифтове обувки, изобилие от храна, която по всяка вероятност след няколко дни ще отиде в контейнерите за смет. Специалистите съветват пазаруването да се прави с предварително изготвен списък, а дрехи, електроуреди и телефони да купуваме на намаления или когато наистина имаме нужда от тях. Все пак нов модел телефон ще излезе и другия месец, нали? 

8. Без фонд „Сигурност“ Да, днес може и да имате работа, но този факт може да се промени в бъдеще. Затова е добре да имате на разположение заделени средства, при положение че останете без доходи за известен период от време. За каква сума говорим – поне 3 или 6 месечни работни заплати. Това ще ви позволи на спокойствие да преживеете повторното ви наемане, без да се налага да прибягвате до точки 3 или 6. 

9. Да не инвестираш в себе си Човек се учи, докато е жив. Затова не преставайте да се усъвършенствате – чужд език, компютърна грамотност, шофьорски курсове, висше образование и др. Именно тези ваши умения ще определят в бъдеще заплатата ви. 


10. Спестяваш, но не инвестираш. Както посочихме преди седмица – 1% годишна доходност няма да ви направи милионери. Потърсете и по-добри алтернативи за парите си от депозит в банката. Нашите предложения може да намерите тук. Бонус: Без план за финансите си Голяма част от хората днес живеят ден за ден и от аванс до заплата. Помислете как може да повишите доходите си, да намалите разходите и да вкарате финансите в ред, като започнете от погасяването на дълговете. Животът не е състезание със съседите, близките или приятелите, той продължава и след пенсиониране. Имайте също така предвид, че доходите ви може и да не са същите в следващите години (ако са по-високи – добре, но ако са по-ниски?). Успех! 

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Top-10-na-greshkite,-koito-horata-pravyat-s-parite-si/nid-152701.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар