вторник, 8 март 2016 г.

ДОГОВОР

Рухва бизнес империята "Шарапова"

Допинг скандалът, разтърсил световния тенис, на практика ще доведе до рухването на една от големите бизнесимперии в спорта. Мария Шарапова - една от топспортистките през последното десетилетие, чието лично богатство се оценява на 130 млн. евро, призна, че е взимала забранения стимулант мелдониум.

Инцидентът прекратява състезателната й кариера - засега временно. Но независимо какво ще последва, спонсорите реагираха като ужилени. Първият, който я отряза няколко часа след това, макар и за неопределен период, беше "Найки". Ударът беше болезнен - американският гигант, заедно с производителя на ракети "Принс", бяха първите, които повярваха в нея още когато беше 11-годишна. "Ние сме натъжени и изненадани от новината, обявиха от "Найки". - Взехме решение да прекратим отношенията си с Мария, докато тече разследването, но продължаваме да следим ситуацията". Договорът на Маша с нея беше осемгодишен - до 2018-а, на обща стойност 64 млн. евро.

Последва швейцарската компания за часовници "Таг Хойер", част от гиганта "Луи Вюитон", с която Шарапова водеше преговори за нов договор и която заяви, че не ще повече да си сътрудничи с нея. А автомобилният производител "Порше" предупреди, че няма да поднови тригодишния договор, който изтича през 2016-а. Очакват се реакциите на "Американ Експрес" (с договор до 2017 г.) и козметичният "Ейвън". Под въпрос е развитието и на личния й бизнес с бонбони "Shugarpova", където предстои пускането на втора линия за шоколадови изделия, която трябваше да удвои приходите до 18 млн. евро.

Отделно, Шарапова ще се прости с 272 000 евро, спечелени от последния "Аустрелиън оупън".

Поне на първо време, рускинята рискува да загуби общо 27 млн. евро от изгубени договори, но с времето сумата ще набъбне.
А спонсорите са основният източник на приходи за Шарапова. Само през последната година е спечелила 25 млн. евро, като от турнири са й дошли едва 6 милиона. Общо сумите, които е прибрала от спонсори през годините, се оценяват на около 182 млн. евро - по данни на "Форбс". Част от тях рускинята инвестира, като един от най-сериозните й разходи беше за производството и налагането на марката "Shugarpova". С приходите си Шарапова се нарежда сред най-скъпоплатените тенис звезди, редом с Роджър Федерер.

"Дори и да бъде оневинена и да се окаже, че непреднамерено е взимала забранения препарат, това няма да е достатъчно за бизнеса й, коментира Дейвид Шуоб, аналитик на рекламния гигант "Октагон". - В епохата на Туитър малцина четат зад заглавията, а те гласят, че тя е употребявала допинг. Така че крупните спонсори едва ли ще обърнат внимание на подробностите."

Разплаканата рускиня: Виновна съм, сгреших от разсеяност

Най-успешната руска тенисистка успя да си спечели възхищение, след като направи пълни "самопризнания" на специална пресконференция в хотел в центъра на Лос Анжелос. На нея тя обясни случилото се, без да крие нищо и спести отваряне на втората допингпроба. Опитвайки се да сподави сълзите си, рускинята разказа, че е била засечена от WADA с мелдониум при тест на "Аустрелиън оупън" на 26 януари. В Мелбърн тя записа 4 победи, преди да рухне на четвъртфинала срещу Серена Уилямс.

"Взимах това лекарство законно в продължение на 10 години по препоръка на семейния лекар, заяви тя. - Получила съм предупредително писмо от международната федерация на 22 декември, че то вече е вкарано в забранителен списък смятано от 1 януари, но от разсеяност не съм го прочела. Поемам отговорността, направих грешка.
Копирано от standartnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар